A MEGDICSŐÜLÉS

Olvassuk el a megdicsőülésről szóló beszámolókat a három evangéliumban (Mt 17:1-9; Mk 9:2-8; Lk 9:27-36)! Olvassuk el továbbá Péter személyes beszámolóját is az eseményről, és figyeljük meg, milyen igazságot fogalmaz meg tapasztalata alapján! Lásd 2Pt 1:16-18! Milyen további információt közöl Lukács? Miért fontos ez?

Lukács olyan részlettel kezdi az elbeszélést, amiről Máté és Márk nem tesz említést: Jézus imádkozni vitte fel a hegyre Pétert, Jánost és Jakabot. Jeruzsálemre irányította tekintetét és gondolatait, majd megjövendölte a rá váró szenvedést. Jézus meg akart bizonyosodni afelől, hogy amit tesz, azt Isten akaratából teszi. Az ilyen pillanatokban az ima az egyetlen mód arra, hogy bizonyosságot és oltalmat találjunk. Az ima közben azonnal mennyei dicsőség áradt Jézus alakjára: „Imádkozás közben arca elváltozott, és ruhája ragyogó fehér lett” (Lk 9:29, ÚRK).

A megdicsőült Jézus Mózessel és Illéssel beszélgetett „Jeruzsálemben bekövetkező haláláról” (31. vers, ÚRK). Az eredeti görög szövegben itt az exodus szó szerepel, amit nem túl gyakran alkalmaz a görög a halál kifejezésére. Jelentheti Jézus Jeruzsálemben bekövetkező halálát, de értelmezhetjük úgy is, hogy Jézus nagy kivonulásáról beszélgettek, amit Jeruzsálemben fog véghezvinni; arról a hatalmas, szabadító exodusról, ami a bűnből szabadítja majd meg mindazokat, akik hisznek benne. Hármójuk „konferenciájának” végén mennyei jóváhagyás hallatszott: „Ez amaz én szerelmes Fiam, őt hallgassátok” (35. vers)! Az Atya a dicsőség kenetével ajándékozta meg Jézust, ismét bizonyította, hogy Ő a Fia, majd kijelentette: a megváltás az életébe fog kerülni. Ezért szólt a mennyei parancs a tanítványokhoz: Őt hallgassák! Az engedelmesség és a kizárólagos hűség a tanítványság elengedhetetlen feltétele.

Ellen G. White a következőket írja erről a jelenetről: „Isten ezeket az embereket [Mózest és Illést] választotta az összes, trónját körülvevő angyal felett, hogy beszéljenek Jézussal szenvedésének körülményeiről, s vigasztalják, biztosítsák a menny együttérzéséről. A világ reménye, minden emberi lény üdvössége volt beszélgetésük lényege” (Jézus élete. Budapest, 2003, Advent Kiadó. 358. o.). Tehát még Jézus is vigaszra és biztatásra vágyott, pedig sokakat vigasztalt! Ezek szerint akik közülünk a legerősebbek lelkileg, akár vezetőink, tanáraink vagy tanácsadóink, időnként szintén vigaszra, bátorításra és segítségre szorulnak másoktól? Ki az az ismerőseink közül, akinek éppen most van erre szüksége?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2015. 2. negyedév

Lukács evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: