BIZALOMVESZTÉS, FOLYTATÁS

A családon belüli erőszak következtében is megtörhet a bizalom. Akármennyire is felfoghatatlan, az otthonokban kerül sor a legtöbb erőszakos tettre. A családon belüli erőszak mindenféle családot érinthet, így a keresztény otthonokat is. Az erőszak körébe különféle – szóbeli, fizikai, érzelmi, szexuális, aktív vagy passzív – bántás beletartozik, amelyeket egy vagy több személy követ el egy másik családtaggal szemben.

A Bibliában is megtalálhatjuk a családon belüli erőszak egyes eseteit, sajnálatos módon még Isten népe között is. Mire gondolunk ezeket a bibliaverseket olvasva? Vajon miért örökítette meg a Szentírás ezeket a történeteket?

1Móz 37:17-28 

2Sám 13:1-22 

2Kir 16:3; 17:17; 21:6 

A bántalmazás tudatos döntés, ha valaki a hatalma alá akar gyűrni valaki mást. Nem magyarázható vagy mentegethető az alkoholizmussal, a stresszel, kényszeres nemi vággyal vagy azzal, hogy az ember képtelen uralkodni a haragján, de az áldozat viselkedésével sem. Az áldozat nem felelős a bántalmazó tettéért! A támadó visszaél a szeretettel, mivel „a szeretet nem tesz rosszat” (Róm 13:10, RÚF). A bántalmazó magatartása változhat szakavatott segítséggel, de csak akkor, ha felelősséget vállal a tettéért és segítséget kér. Isten „pedig mindent megtehet sokkal bőségesebben” a bántalmazókért is, ha készek kitárni szívüket előtte, hogy felhagyjanak a bántalmazással, ha megbánják tetteiket és minden lehetséges módon igyekeznek kárpótlást adni. Ők is befogadhatják az agapé szeretet jellemzőit a saját szívük gyógyulásáért és azért, hogy képesek legyenek szeretni (vö. Ef 3:20).

Próbáljuk magunkat annak a helyébe képzelni, aki valamilyen erőszak sokkhatásától szenved! Az elfogadás, vigasztalás és reménység milyen szavait szeretnénk hallani? Miért olyan fontos biztonságot nyújtani neki és gondoskodni róla ahelyett, hogy tanácsokat adnánk, hogyan élhetne jobban együtt a bántalmazójával?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: