ÉLVEZETEK

Salamon úgy érezte, hogy hiábavaló volt a bölcsességet keresni, ezért vetette magát a földi örömök hajszolásába. Hedonizmusnak nevezzük azt, amikor valaki csak a gyönyört keresi. Az élvhajhászatba merült emberek közül a legtöbben egyszerűen csak jól akarják érezni magukat, de valóban vannak olyanok is, akik úgy gondolják, hogy az élvezet a legfőbb jó, és ami földi örömet nyújt, az csak jó lehet.

Aki nem hisz Istenben, arra gondol, hogy csak egy élete van. Ha pedig a földi életen túl nincs mit várni, és ha nem létezik erkölcsi törvény, aminek alapján az embernek számot kellene adnia életéről, miért is ne engedné szabadjára a vágyait? Miért ne tenne meg mindent, amire csak kedve kerekedik, akár mások kárán is? Mit felelhetnénk ilyen érvelésre?

Hasonlítsuk össze Salamon Préd 2:2–4 verseiben feljegyzett gondolatait azzal, amit Péld 6:23–29; 7:6–27; 20:1; 23:1–6 verseiben olvashatunk. Milyen különbségre figyelhetünk fel?

Ha csak az élvezeteket keressük, számolnunk kell egy furcsasággal. Miután megkaptuk, amit akartunk, és ha még élveztük is, hamarosan mégsem találjuk meg benne az igazi megelégedést. Előbb-utóbb mintha veszítene értékéből, vagy mind több és több kell belőle, hogy a közvetlen megelégedettségnek ugyanarra a fokára érjünk. Ki hamarabb, ki később döbben rá, hogy az életben a gyönyörön kívül még sok fontos dolog van; az öncélú élvezetek után az ember mindent üresnek, tartalmatlannak, értéktelennek érez, nem lesz megelégedett. Ezt Salamon a saját kárán tanulta meg.

Salamonnak – aki egykor a testi kívánságok veszélyeire figyelmeztetett –

„hétszáz főrangú és háromszáz másodrangú felesége"

(1Kir 11:3) volt. Fiatalon még a falánkság veszélyeire figyelmeztetett, később azonban udvara az ott folyó dőzsölésről híresült el (1Kir 4:22–23 [az új protestáns fordításban 5:2–3]). Igen könnyű elesni! Milyen tanulságot vonhatunk le Salamon példájából, ami figyelmeztetésül szolgálhat?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: