NOÉ A MEGVÁLTOZOTT FÖLDÖN

Gyökeresen megváltozott világba lépett ki Noé és családja a bárkából. Nehéz elképzelni, mi játszódhatott le gondolataikban. Egyrészt biztosan megdöbbentette őket a táj pusztulása. Mi már nem annyira lepődünk meg, amikor több ezer év múltán az özönvíz bizonyítékaira bukkanunk, hiszen sokszor hallottunk erről a tragédiáról. Különben is, a természet világa valamennyire helyreállt a nagy pusztulás után. Noééknak azonban szívfacsaró, rémítő lehetett a szemük elé táruló látvány.

Olvassuk el 1Móz 9:13 verseit. Mivel bátorította Isten Noét és családját a körülményeiket illetően?

_______________________________________________________________

_______________________________________________________________

Hasonlítsuk össze a fentebb idézett bibliaszövegeket azzal, amit Ádámnak és Évának mondott az Úr 1Móz 1:2830-ban. Mi a különbség a két beszámoló között? Vajon miért? Mi változott az ember és az állatok kapcsolatában?

_______________________________________________________________

_______________________________________________________________

A legnagyobb változást természetesen az jelentette, hogy az emberek elkezdtek húst fogyasztani. Sok állat eddig társa volt az embernek, attól kezdve azonban eledelévé vált. A bűn miatt odalett valami csodálatos, a teljes összhang egy része. A bűn következtében nem ugyanez történik mindig?

A Biblia tanúsága szerint a kezdet kezdetén sem az ember, sem az állatok nem fogyasztottak húst. A földi Paradicsomban döntő különbség volt az ember és az állatok között (1Móz 1:2627), mégis sok szálon kötődtek egymáshoz. Isten teremtette az embert és az állatokat is, és az étrendjük is hasonló volt. Talán ezzel is akarta mutatni Isten, hogy az ember felsőbbrendű lény, mégis tisztelnie kell azokat a teremtményeket is, amelyek fölött uralmat kapott.

Saját életünkben milyen nyomait láthatjuk a bűn pusztításának? Milyen lépéseket tehetünk a gyógyulás, a helyreállítás érdekében?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: