A SZAKADÁS

Mit jövendölt Pál az utolsó napokra vonatkozóan 2Thessz 2:3-4, 9-12 verseiben? Milyen jelekkel azonosította a fenevadat, az antikrisztust?

Pál apostol figyelmeztette a keresztény közösséget az Isten Igéjének igazságától való elszakadásra. Aggodalommal töltötte el, hogy a hitehagyás magvai már bekerültek az újszövetségi egyházba, amelyek majd a későbbi századokban, Krisztus második adventje előtt bontakoznak ki teljesen. Hamis evangélium jelenik meg az egyházban, elferdítve Isten Igéjét.

Sátán áll a hitehagyás mögött. Ő az igazi „bűn embere”, „aki ellene veti és fölébe emeli magát mindennek, amit istennek” (ÚRK) tartanak, és „maga ül be mint Isten az Isten templomába” (2Thessz 2:4). A „nagy csaló” azonban emberi eszközök által akarja végrehajtani a szándékait. Dániel és Jelenések azonosító jellemzői rámutatnak, hogy Dániel 7. fejezetében a kis szarv, Jelenések 13-14. fejezetében a fenevad, illetve 2Thesszalonika 2. fejezetében a „bűn embere” egy és ugyanaz.

Az Adventista Bibliakommentár így fogalmaz: „Dániel próféciájában a pogány Rómát követő káromló hatalmat ha összehasonlítjuk… Jánosnak a párduchoz hasonló fenevad szimbólumával… akkor sok hasonlóságot találunk a három leírás [a kis szarv, a fenevad és a bűn embere] között. Ez arra a következtetésre vezet, hogy Dániel, Pál és János ugyanarról a hatalomról… a pápaságról beszél” (The SDA Bible Commentary. 7. köt. 271. o.).

Rendkívül fontos észben tartani, hogy a bibliai prófécia olyan vallási rendszert mutat be, ami engedményeket tett Isten Igéje vonatkozásában, az evangéliumot emberi hagyományokkal cserélte fel és elsodródott a bibliai igazságtól. Ezek a próféciák Istentől származnak, aki felmérhetetlen szeretettel fel akar készíteni egy népet Jézus eljövetelére. Ugyanakkor a jövendölések feddést jelentenek az Isten Igéjétől eltávolodó, hitehagyó vallási szervezeteknek, amelyeknek azonban a tagjai nem feltétlenül távolodtak el Istentől (lásd Jel 18:4). Az üzenet egy milliókat megtévesztő rendszerről szól, a megtévesztetteket pedig nagyon szereti Krisztus, ezért nekünk is ehhez mérten kell bánnunk velük!

„Amit akartok azért, hogy az emberek tiveletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal; mert ez a törvény és a próféták” (Mt 7:12). Hogyan kell ezt ez elvet alkalmaznunk, amikor a Jelenések 13-14. fejezetében szereplő fenevad hatalmával foglalkozunk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2023. 2. negyedév

Három kozmikus üzenet

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: