KÉRJÜNK TANÁCSOT ISTENTŐL!

Rengeteg világi pénzgazdálkodási tanácsadó létezik, de Isten arra int bennünket, hogy ne az ő tanácsukat keressük a tőle kapott vagyon kezelése tekintetében. „Boldog ember az, aki nem jár gonoszok tanácsán, bűnösök útján meg nem áll, és csúfolódók székében nem ül; Hanem az Úr törvényében van gyönyörűsége, és az ő törvényéről gondolkodik éjjel és nappal. És olyan lesz, mint a folyóvizek mellé ültetett fa, amely idejekorán megadja gyümölcsét, és levele nem hervad el; és minden munkájában jó szerencsés lészen” (Zsolt 1:1-3). Tehát áldást kap, aki gyönyörködik az Úr törvényében (a törvény itt tágabb értelemben Isten Igéjeként is értelmezhető). Elég egyszerű? Szerencsés – azaz, sikeres lesz az ilyen ember.

Olvassuk el Péld 3:5-8 részét! Hogyan alkalmazhatjuk ezt az elvet az alapvető anyagi gondjainkra?

Igazán értékes pontokat találunk, ha áttekintjük a Biblia pénzgazdálkodásra vonatkozó tanácsait. Nézzünk meg ezek közül hetet! Legyünk rendszerezettek! Írjunk kiadási tervet (Péld 27:23-24)! Sok család egyszerűen hónapról hónapra él. Az élet sokkal stresszesebb, ha nincs akár egy egyszerű költségvetésünk a keresetünkre, kiadásainkra és a megtakarításra. Költsünk kevesebbet, mint amennyit keresünk! Határozzuk el, hogy az anyagi kereteink között fogunk élni (Péld 15:16)! A nyugati országokban sok család tulajdonképpen többet költ, mint amennyit keres. Ez kizárólag a hitel és a kölcsön lehetősége miatt van így. Viszont rengeteg csapás sújtja azokat, akik adóssággal élnek. Minden fizetésből tegyünk félre egy részt (Péld 6:6-8)! Azért jó a megtakarítás, hogy a jövőben legyen fedezet a nagyobb beruházásokra, illetve a váratlan kiadásokra, például balesetek vagy betegségek esetére. A megtakarítás egy része előtakarékosság lehet az időskorra, amikor nem leszünk már munkaképesek. Kerüljük az adósságot, mint a COVID-19-et (Péld 22:7)! A kamat olyan kiadás, ami nélkül meg tudunk lenni. Az adóssággal – azaz, kölcsönvett pénzen – élő személy vagy család ma azt a pénzt éli fel, amit a jövőben akar megkeresni. Amennyiben bármi változás áll be az életünkben, abból igen szorult helyzet alakulhat ki anyagi téren. Dolgozzunk szorgalmasan! „A rest lelkében kívánság támad, de hiába, a szorgalmasok lelke azonban bővelkedik” (Péld 13:4, ÚRK). Legyünk hűségesek Istenhez az anyagiak terén (5Móz 28:1-14)! Nincs olyan család, amelyik megengedheti magának, hogy az Úr áldása nélkül éljen. Gondoljunk arra, hogy ez a föld nem az igazi otthonunk! Sokat elárul a gazdálkodásunk arról, hogy végső soron hová köteleztük el magunkat (lásd Mt 25:14-21).


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2023. 1. negyedév

Sáfárkodni, amíg a Gazda vissza nem tér

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: