MUNKÁS ÉVEK

Amint már láttuk, Isten azt akarta, hogy az emberek ilyen vagy olyan minőségben dolgozzanak. Az életünknek ez a része (a munkás évek) általában negyven évet tesz ki. Sokak számára ez az az időszak, amikor gyereket nevelnek és taníttatnak, illetve amikor lakást és egyéb nagyobb dolgokat vásárolnak. Ez kifejezetten intenzív időszak lehet anyagi szempontból. Érzékeny időnek is számít, mert a család megtanul összedolgozni, miközben a tagjai között életre szóló kötődések szövődnek. Ekkor a pénzügyi nyomás miatt zátonyra futhat a házasság, és ez gyakran meg is esik. Jóval stabilabbak azok a családok, amelyekben mindkét fél elkötelezett keresztény és kész követni a Biblia elveit.

Olvassuk el Péld 14:23, Kol 3:23-24 és 1Tim 5:8 verseit! Milyen lényeges gondolatot ragadhatunk ki ezekből az igeszakaszokból a családi pénzgazdálkodás tekintetében?

A legtöbb esetben a férfi a fő pénzkereső, bár gyakran mindkét házastárs dolgozik. Természetesen váratlan körülmények üthetik fel a fejüket – betegség, gazdasági visszaesés vagy bármi más –, és ezek megbillenthetik az ideális állapotot. Az embereknek így alkalmazkodniuk kell a helyzethez. Az „Úrnak öröksége” (Zsolt 127:3) a gyerekek, akik ebben az életszakaszban születnek. Nem feledhetjük, hogy óriási felelősséggel tartozunk értük! A keresztény szülők célja, hogy gyerekeiket független felnőttekké neveljék ebben az életben, illetve felkészítsék őket az eljövendő életre. Három pont segíthet a szülőknek: Biztosítsunk keresztény családi légkört! Ennek része a rendszeres és érdekes családi áhítat, a rendszeres szombatiskolai és istentiszteleti részvétel, illetve a hűséges tizedfizetés és adakozás. Remek dolog, ha ezek a korai évek alatt szokássá válnak. Tanítsuk meg nekik a munkára való készséget és annak értékelését! A gyerekek látni fogják, hogy mindig észreveszik, értékelik és jutalmazzák, ha szorgalmasan és becsületesen végzik a feladatukat. Megtanulják, hogy akkor kapunk pénzt, ha időt fordítunk másokra és elvégzünk olyan munkát, amit értékelnek. Biztosítsunk minőségi oktatást! A taníttatás drága manapság – főként a keresztény magániskolákban. Viszont valóban megéri azoknak a szülőknek, akik nemcsak erre az életre terveznek a gyerekeikkel, hanem az elkövetkezendőre is.

Természetesen bármit tegyünk is, nincs garancia arra, hogy merre haladnak majd tovább a gyerekeink. Miért fontos, hogy a szülők ne hibáztassák magukat a nagyobb gyerekeik által meghozott rossz döntések miatt?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2023. 1. negyedév

Sáfárkodni, amíg a Gazda vissza nem tér

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: