A MUNKA ÁLDÁSA (IDEÁLIS ESETBEN)

Előbb-utóbb meg kell dolgoznunk a megélhetésünkért. Ez alól csak az lehet kivétel, aki igen gazdag, vagy a szülei életjáradékot biztosítottak neki, hogy egy napot se kelljen dolgoznia (az ilyen gyerekekről szóló történeteket olvasva azt látjuk, hogy az áldásnak szánt pénz felnőttkorban gyakran tragédiához vezet). Persze az az ideális, ha olyan munkát találunk, amit szenvedéllyel tudunk végezni, jó bevételt biztosít, arra tanulunk, majd találunk állást azon a téren, amiben a munkás éveink során kiteljesedhetünk. Ez természetesen az ideális folyamat, de nyilván nem mindig így történik.

Olvassuk el 1Móz 2:15 versét (lásd még Préd 9:12 és 2Thessz 3:8-10)! Mi a jelentősége annak, hogy Ádám már a bűn megjelenése előtt kapott feladatot (és bizonyára Éva is)? Ezek szerint miért problémás azoknak a helyzete, akiknek sosem kellett dolgozniuk?

A munka nyilván nem büntetés volt, Isten az ember érdekében rendelkezett erről. Még a Paradicsomban, a bűn, a halál és a szenvedés nélküli világban is tudta az Úr, hogy az embernek szüksége van a munkára.

„Ádám azt a feladatot kapta, hogy gondoskodjon a kertről. A Teremtő tudta, hogy nem lenne boldog elfoglaltság nélkül. A kert gyönyörködtette ugyan, de az nem volt elegendő. Olyan munkára volt szüksége, ami megedzi a test nagyszerű szerveit. Ha a boldogsághoz az kellett volna, hogy az ember ne tegyen semmit, akkor az ember munka nélkül maradt volna szent ártatlanságában. Ám a Teremtő jól tudta, hogy mitől lesz majd boldog az ember. Azon nyomban kijelölte a feladatát, amint megteremtette. A jövőbeli dicsőség ígérete és a napi betevőért való munkavégzés elrendelése ugyanarról a trónról érkezett” (Ellen G. White: Our High Calling. 223. o.).

Ám a bűnbeesés után, amikor a munkán is foltot ejtett a bűn (ahogy minden egyeben), azt mondta Isten Ádámnak: „Átkozott legyen a föld te miattad, fáradságos munkával élj belőle életednek minden napjaiban” (1Móz 3:17). Figyeljük meg, amikor Isten átkot mondott a fölre, úgy fogalmazott, hogy Ádám miatt („te miattad”)! Ebben az a gondolat is benne van, hogy a bűnös embernek különösen szüksége van a munkára.

Mitől szolgál áldásunkra a munka – ideális esetben?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2023. 1. negyedév

Sáfárkodni, amíg a Gazda vissza nem tér

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: