A GAZDAG IFJÚ

Nem tudunk sokkal többet a gazdag ifjúról annál, mint hogy fiatal éveiben járt, előkelő és gazdag volt. A lelki dolgok is foglalkoztatták. Annyira energikus volt, hogy futva ment Jézushoz (Mk 10:17). Kifejezetten lelkesítette, hogy többet megtudhat az örök életről. Ez a történet olyan fontos, hogy mindhárom szinoptikus evangélium feljegyzi: Mt 19:16-22; Mk 10:17-22; Lk 18:18-23.

Olvassuk el Mt 19:16-22 szakaszát! Mit értett Jézus azon, hogy „Ha tökéletes akarsz lenni, eredj, add el vagyonodat, és oszd ki a szegényeknek; és kincsed lesz mennyben; és jer és kövess engem” (Mt 19:21)?

A legtöbb embertől nem kéri azt Jézus, hogy adja el mindenét és ossza szét a pénzét a szegények között. Ám ennek a fiatalembernek bizonyára a pénz volt az istene. Krisztus válasza elég szigorúnak tűnik, de Ő tudta, hogy ez volt a férfi egyetlen reménye az üdvösségre. A Bibliában az áll, hogy az ifjú nagyon elszomorodva ment el, mert igen gazdag volt. Ez bizonyítja, hogy valóban imádta a pénzét. Jézus felajánlotta neki az örök életet és beléphetett volna Jézus követőinek belső körébe is („jer és kövess engem” – ugyanígy hívta el Jézus a tizenkét tanítványát). Mégsem hallunk többet róla. Az örökkévalóságot lecserélte a földi javaira.

Rettentő rossz vásár! Milyen szomorú példája ez annak, amikor valaki nem hajlandó várni a késleltetett jutalmazásra (lásd a múlt heti leckét)! Igen megtévesztő ez a választás! A gazdag ifjúhoz hasonlóan előbb vagy utóbb mind meghalunk, és szembe kell néznünk az örökkévalóság kérdésével, bármivel kecsegtet a földi vagyonunk. A gazdagok közül pedig idővel sokan felismerik, hogy a vagyon nem ad nekik békét és boldogságot, ahogy azt remélték. Sőt, a legtöbb esetben pont az ellenkezője történik. Számtalan életrajzi művet írtak már arról, hogy sok gazdag mennyire elkeseredetté vált. Az összes történelmi forrás között A prédikátor könyvében található az egyik legkiválóbb ábrázolása annak, hogy önmagában a vagyon milyen kiábrándító lehet. Számos más érv mellett egy dolgot tisztán kiolvashatunk belőle: pénzen nem vásárolhatunk békességet és boldogságot.

„Mert aki meg akarja tartani az életét, elveszti azt, aki pedig elveszti az életét érettem és az evangéliumért, megtartja azt. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall? Mert mit adhat az ember váltságul az ő életéért” (Mk 8:35-37, ÚRK)? Mit jelent elveszíteni az életünket az evangéliumért?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2023. 1. negyedév

Sáfárkodni, amíg a Gazda vissza nem tér

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: