LÓT ROSSZ DÖNTÉSEI

Amikor Isten hívására Ábrám elhagyta a hazáját, Lót, az unokaöccse úgy döntött, hogy vele tart a hosszú utazáson. Mózes első könyve 13. fejezete feljegyzi, az Úr gazdagon megáldotta Ábrámot, akinek így „sok jószága, ezüstje és aranya volt” (1Móz 13:2, ÚRK). Viszont Lótnak is „voltak juhai, ökrei és sátrai” (1Móz 13:5, ÚRK). Olyan gazdagok lettek mindketten a hatalmas csordáikkal, hogy nem maradhattak meg egymás mellett. Ábrám felajánlotta Lótnak, hogy kiválaszthatja, hol szeretne élni. Így akarta elkerülni a pásztoraik közötti összetűzéseket. Lótnak természetesen át kellett volna adnia a választás jogát Ábrámnak, mint nála idősebbnek, hiszen neki köszönhetően gazdagodott meg. Ám semmilyen hálát nem mutatott jótevője iránt, önző módon azt a földet kívánta, amit a legjobbnak tartott.

Olvassuk el 1Móz 13:10-12 részét! Milyen észszerű tényezők vezethették Lótot a döntésére?

Bármilyen egyszerűen magyarázhatta is a döntését Lót, hogy a városba költözik, de ott a dolgok nem alakultak jól a számára. Amikor azonban Ábrám meghallotta, hogy mi történt vele, nem azt mondta: „Bizony Lót, ez elég kellemetlen, de csak azt aratod, amit vetettél.” Inkább a segítségére sietett (lásd 1Mózes 14. fejezetét).

Előfordul, hogy nem tanuljuk meg a leckét, amikor új dolgokat próbálunk megszerezni. Lót egyenesen visszaköltözött Sodomába! Nagy irgalmában Isten mégis hírmondókat küldött Lóthoz és a családjához, hogy tudtukra adja, milyen pusztítás közeleg ezekre a városokra.

Olvassuk el 1Móz 18:20-33 szakaszát! Mit mondott Isten Ábrahámnak, miért látogatott el a földre? Mit felelt Ábrahám a gonosz városok elpusztításának hírére?

Mivel Ábrahám aggódott Lótért és a családjáért, alkudozni kezdett Istennel, hogy kegyelmezzen meg a városoknak, ha laknak bennük igaz emberek. Ötvennel kezdte és egészen tízig ment le. Szerető jellemével összehangban az Úr egészen addig kegyelmet adott, amíg Ábrahám tovább kérlelte Őt. Isten és két angyala személyesen mentette meg Lótot, a feleségét és a két lányát. Ám a felesége visszatekintett és sóbálvánnyá vált. Lót gazdag emberként költözött Sodomába és szinte nincstelenül távozott. Mennyire vigyáznunk kell a döntésekkel, amelyeket meghozunk, főként amikor a teljes kép helyett a rövidtávú haszonszerzésre figyelünk (lásd Mk 8:36-37)!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2023. 1. negyedév

Sáfárkodni, amíg a Gazda vissza nem tér

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: