DÁNIEL IMÁJA

Az egész Ószövetség egyik legismertebb imáját Dániel próféta könyvének 9. fejezetében találjuk. Jeremiás próféta könyvét olvasva Dániel megtudta, hogy hetven évnek kell eltelnie „a rommá lett Jeruzsálem fölött” (Dán 9:2, ÚRK). Ez az idő hamarosan letelt, ezért Dániel komoly imába kezdett.

És micsoda imádság ez! Szívbemarkoló, könnyes fohász, amelyben megvallja a saját és népe bűneit, ugyanakkor elismeri, hogy Isten igazságos a rájuk szakadó nehézségek között is.

Olvassuk el Dán 9:1-19 szakaszát! Melyik téma kapcsolódik közvetlenül Mózes ötödik könyvéhez?

Dániel imája pontosan azt foglalja össze, amitől Isten óvta a népet Mózes ötödik könyvében, hogy mi lesz, ha nem teljesítik a szövetség rájuk eső részét. Dániel kétszer is visszautal Mózes törvényére (Dán 9:11, 13), aminek bizonyosan része Mózes ötödik könyve, itt konkrétan utal is rá: Elűzik őket a földjükről, ahogy Mózes ötödik könyve mondta (lásd 5Móz 4:27-31; 28. fejezet), mivel nem engedelmeskedtek. Mózes is éppen ezt vetítette előre (5Móz 31:29).

Tragikus módon, ahelyett, hogy a környező népek ezt mondták volna: „Bizony bölcs és értelmes nép ez a nagy nemzet!” (5Móz 4:6), Izrael inkább „gyalázattá” lett közöttük (Dán 9:16).

Dániel a könnyei és a könyörgései között sem kérdezte, hogy „Miért?”, amit pedig sokan mondanak, ha nagy bajba kerülnek. Nem kérdezte, mert Mózes ötödik könyvéből pontosan tudta az okát. Dániel (és a többi fogoly) ebből az iratból megértette az összefüggéseket, hogy nem a vak sors, a balszerencse miatt szakadt rájuk a sok rossz, hanem az engedetlenség következményeként, amire Isten figyelmeztette is a népet.

Viszont Dániel kifejezte az imádságában, hogy még az események dacára is van remény! Isten nem hagyta el őket, még ha úgy is tűnhetett. Mózes ötödik könyvéből nemcsak a helyzetük összefüggéseit érthették meg, hanem megtalálhatták a helyreállítás ígéretét is.

Olvassuk el Dán 9:24-27 szakaszát, a Jézusra és kereszthalálára vonatkozó próféciát! Vajon Dániel (és mindenki más) miért éppen Izrael fogságával és a visszatérés ígéretével összefüggésben kapta ezt az üzenetet?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2021. 4. negyedév

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: