MÓZES ÖTÖDIK KÖNYVE JEREMIÁS PRÓFÉTA KÖNYVÉBEN

Évekkel ezelőtt egy fiatal agnosztikus férfi szenvedélyesen kereste az igaz­ságot, bárhol legyen is, bárhová is vezesse. Végül hitre jutott az Atya Istenben és Jézusban, és a hetednapi adventista üzenetet is elfogadta. A kedvenc bibliaverse Jer 29:13 volt, ami így hangzik: „És kerestek engem és megtaláltok, mert teljes szívetekből kerestek engem.” Évekkel később a Bibliát tanulmányozva ismét rátalát erre a versre, akkor Mózes ötödik könyvében. Jeremiás ezt tehát Mózestől vette.

Milyen összefüggésben hangzik Izraelnek 5Móz 4:23-29 ígérete? Hogyan vonatkozik ez ma ránk?

Amint láttuk, Mózes ötödik könyvét megtalálták Jósiás király uralkodása idején. Akkoriban kezdte el a szolgálatát Jeremiás. Nem csoda tehát, hogy ennek a könyvnek a hatása érezhető az írásában.

Mit mondott Jeremiás a népnek Jer 7:1-7 szakaszában? Hogyan kapcsolódik ez a Mózes ötödik könyvében leírtakhoz?

Mózes ötödik könyve újból és újból hangsúlyozza, hogy a nép csak bizonyos feltételekkel élhet Kánaán földjén. Ha nem engedelmeskednek, nem maradhatnak abban az országban, amit Isten kiválasztott nekik. Figyeljük meg Jer 7:4 intő szavait, amelyek arra utalnak, hogy igen, ott van Isten temploma és valóban ők a kiválasztott nép, de mindez mit sem számít, ha nem engedelmeskednek.

Az engedelmességükhöz hozzátartozott az is, hogy miként bánnak az idegenekkel, az árvákkal, az özvegyekkel. Ez a gondolat közvetlenül visszavezet Mózes ötödik könyvéhez, a szövetségi feltételekhez, amelyeket követniük kellett: „A jövevénynek és az árvának igazságát el ne csavard; és az özvegynek ruháját el ne vedd zálogba” (5Móz 24:17; lásd még 10:18-19; 24:21; 27:19).

Olvassuk el Jer 4:4 versét, majd vessük össze 5Móz 30:6 versével! Milyen üzenetet kapott itt a nép? Hogyan vonatkozik ez az elv éppen úgy ránk is?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: