Nyugalom a nyugtalanoknak

A repülőút eseménytelenül telt, amíg a kapitány be nem jelentette, hogy nagyobb viharzónán kelnek át. „Kérjük, csatolják be biztonsági öveiket! Rázós utunk lesz!” – mondta a pilótafülkéből érkező hang a közlemény végén.

Hamarosan ezután vadul rázkódni kezdett a repülő, amíg a viharon áthaladt. A felső csomagtárolók kinyíltak, az utasok pedig feszülten ültek. Egy igen heves lökés után valaki hátul felsikoltott. Egyesek gondolatain átvillant, hogy a gép szárnyai letörnek, a repülő pedig zuhanni kezd. Az összes utas idegesnek tűnt és félt, egy kislány kivételével, aki a másodosztály első sorában ült. Éppen rajzolt az előtte levő, lenyitott asztalon. Időnként kinézett az ablakon, hogy lássa a lenyűgöző villámokat, majd nyugodtan folytatta a rajzolást.

Örökkévalóságnak tűnő idő után a repülő végre földet ért a célállomáson. Az utasok hálásan és felszabadultan tapsoltak, mert újból a földön lehettek. A kislány összecsomagolta a hátizsákját és várta, hogy a többiek leszálljanak. Az egyik utas odafordult hozzá és megkérdezte, hogy nem félt-e az út alatt, hogyan tudott nyugodt maradni ekkora viharban, amikor annyira rázkódott a gép?

„Nem féltem! – felelte a kislány a csodálkozó férfinak. – Az apukám a pilóta. Tudtam, hogy hazahoz!”

A nyugtalanság gyakran kéz a kézben jár a félelemmel. Olyan világban élünk, ahol a hét minden napján elfoglaltak vagyunk, ettől nyugtalanok lehetünk és félni kezdhetünk. Ki ne küszködne időnként a jövő miatti aggodalommal? Ami elmúlt, az elmúlt, most a jelenben élünk, a jövő viszont tele van kérdésekkel, ebben a világban pedig nem biztos, hogy hallani akarjuk a válaszokat. Azon tűnődünk, hogy vajon be tudjuk-e fejezni a munkát a közelgő határidőre, képesek leszünk-e kifizetni a következő lakbért vagy tandíjat, vagy túléli-e a házasságunk a készülő vihart. Vajon Isten még mindig szeret minket, annak ellenére, hogy újból és újból „csalódást” okozunk neki?

Ebben a negyedévben hasonló félelmekkel foglalkozunk. A Nyugalom Krisztusban nem csupán a tanulmányunk címe, illetve egy evangelizációs sorozat vagy tábor jól csengő mottója lehet. A Krisztusban található nyugalom a nyitja az életnek, amit Jézus a követőinek ígért: „A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson; én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek” (Jn 10:10, RÚF).

A szerzők a tanulmány írása során felfedezték, hogy mennyire áthatja a biblikus teológiát a nyugalom gondolata, ami kapcsolatos az üdvösséggel, a kegyelemmel, a teremtéssel, a szombattal, a holtak állapotáról való ismeretünkkel, Jézus közeli eljövetelével és még annyi minden mással.

Jézus nem csupán a tanítványait vagy a korai keresztényeket hívta, hogy jöjjenek és pihenjenek meg (Mt 11:28). Azt is látta, hogy a bűntől beteg, fáradt, illetve az életükért küzdő embereknek szükségük van a nyugalom forrására. Miközben a heti tanulmányokat nézzük át ebben a negyedévben, ne feledjük, hogy nekünk is hozzá kell fordulnunk és benne kell nyugalmat találnunk! Elvégre mennyei Atyánké az irányítás, és Ő kész biztonságban hazavinni bennünket.

Chantal és Gerald Klingbeil boldog, vegyes kultúrájú házasságban él, igazi csapatként dolgoznak együtt. Chantal dél-afrikai, ő az Ellen G. White Intézet igazgatóhelyettese, a német származású Gerald pedig az Adventist Review Ministries társszerkesztője, valamint az Andrews Egyetem Ószövetségi és Ókori Közel-keleti Tanulmányok Karának kutató professzora.

Clifford R. Goldstein

szerkesztő

Néhány megjegyzés a magyar kiadáshoz

Tanulmányunkban a bibliai idézeteket többnyire a Károli-féle fordításban közöljük. Más idézeteknél zárójelben olvasható a forrás megjelölése. Számos idézet, valamint a bibliai könyvek neve és rövidítése az újonnan revideált Károli-bibliafordítás (rövidítve: ÚRK, Budapest, 2012, Veritas Kiadó) szerint szerepel. Szintén gyakran idézünk még a Magyar Bibliatársulat 2014-ben kiadott, revideált új fordításából (rövidítve: RÚF). Ha az idézetben egy, az oldalon már ismertetett műre hivatkozunk, akkor használjuk az i. m. (idézett mű) rövidítést.

Érdemes ellátogatni a Bibliatanulmányok internetes oldalára: www.bibliatanulmanyok.hu. A web-oldal formátuma letisztult és könnyen áttekinthető, egy helyen megtalálunk rajta minden szolgáltatást: az írott tanulmányt, a Tanítói mellékletet, a White-idézeteket, a hanganyagot, valamint a hetenkénti videobeszélgetéseket és a Misszió DVD-t. Az oldal nemcsak számítógépen, hanem táblagépen és okostelefonon is elérhető.

Az érdeklődőket várjuk a Facebook Bibliatanulmányok csoportjában az alábbi címen: https://www.facebook.com/groups/bibliatanulmanyok/.

Az adott heti bibliatanulmánnyal kapcsolatos beszélgetés megtekinthető a PAX Tv adásában csütörtökönként 17.00 órai kezdettel, valamint a Bibliatanulmányok honlapján, illetve kérhető e-mailben, videoüzenetként.

Továbbra is szeretettel ajánlom a Tanítói mellékletet és a White-idézetek gyűjteményét, mindkettő külön kiadványként is beszerezhető.

Zarkáné Teremy Krisztina

a magyar változat szerkesztője

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: