TELJESÍTETT KÜLDETÉS

Ninive hatalmas városnak számított bármelyik izraeli városhoz vagy településhez képest. „Ninive pedig nagy városa volt Istennek: három nap kellett a bejárásához” (Jón 3:3, RÚF).

Olvassuk el Jónás próféta könyve 3. fejezetét! Hogyan fogadta az üzenetet a gonosz város? Milyen tanulságokat szűrhetünk le ebből a történetből a saját bizonyságtételünkre vonatkozóan?

Jónás az Úr üzenetét hirdette, amíg a városban járkált: „Még negyven nap, és elpusztul Ninive” (Jón 3:4)! Az üzenet lényegre törő volt. Bár nem tudjuk meg a részleteit, az biztos, hogy befogadó fülekre talált, a város népe pedig (együttesen!) hallgatott Jónás figyelmeztetésére. Ninive királya tipikus közel-keleti módon kiadott egy rendeletet, ami a szívbéli változást demonstrálta. Mindenkinek böjtölni, illetve gyászolni kellett – még az állatoknak is (a szövegből nem derül ki, hogyan gyászoltak az állatok). Az uralkodó leszállt a trónjáról és a föld porába ült, ami kifejezetten fontos jelképes cselekedet volt.

Olvassuk el Jón 3:6-9 részét, majd vessük össze Jer 25:5, Ez 14:6 és Jel 2:5 verseivel! A király beszédének mely részei mutatják, hogy értette az igazi bűnbánat lényegét?

Az üzenet rövid volt, a lényegre tért, de magában foglalta az igazi bűnbánat helyes teológiai tanítását. A Szentlélek erősen munkálkodhatott a ninivei lakosok szívében, mialatt Jónás prédikált.

Az izraelitákkal ellentétben Ninive lakói nem ismerhették Isten gyengéd vezetésének történeteit, mégis jól reagáltak. Tulajdonképpen ezt mondták: „Hagyatkozzunk Isten irgalmára, ne a saját cselekedeteinkben bízzunk! Teljes mértékben bízzuk rá magunkat a jóságára és kegyelmére!”

Különös, hogy Jónás, aki személyesen tapasztalta Isten kegyelmét, azt exkluzívnak vélte, mint ami csak bizonyos emberek számára elérhető.

Miért olyan fontos része a keresztényi életnek a bűnbánat? Mit jelent az, hogy valóban megbánjuk a bűneinket, főleg azok esetében, amelyeket újból és újból elkövetünk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: