HÁROMNAPI PIHENÉS

Jónásnak az Isten előli menekülése nem volt problémamentes. Rövidéletű „nyugalmát” megzavarta, amikor Isten csodálatos módon közbelépett a viharral. A próféta megmenekült a hullámsírból, mert az Úr egy nagy halat küldött érte. Jónás viszont csak akkor ismerte fel, hogy teljes egészében Istentől függ az élete, amikor háromnapos kényszerpihenőn találta magát a nagy hal gyomrában. Időnként olyan helyre kell jutnunk, ahol semmire nem támaszkodhatunk abból, amit a világ kínálhatna nekünk, és csak akkor eszmélünk rá, hogy igazából Jézusra van szükségünk.

Miről szól Jónás imája, amit a hal gyomrában mondott el (lásd Jón 2:2-10)?

Imájában Jónás lent a mélyben, kifejezetten veszélyes helyzetében a szentélyről emlékezett meg. Isten „szent templomát” akarta látni. Hogy értsük ezt? A templomra összpontosít ez az ima, mint ahogy általában annak is kell az imádság középpontjában lennie. Az Ószövetségben főképpen egy helyen lehet az Urat megtalálni: a szentélyben tartózkodik (lásd 2Móz 15:17; 25:8), tehát az legyen az imádság és az Istennel való kapcsolat központi eleme.

A próféta azonban nem a jeruzsálemi templomra, inkább a mennyei szentélyre utalt (Jón 2:8). Amiatt volt reménysége, mert ott az Úr, valójában onnan jön az általa felkínált üdvösség.

Jónás végül megértette ezt a fontos igazságot. Tapasztalta Isten kegyelmét, megmenekült. Amikor a nagy hal kiköpte, saját tapasztalatot szerzett Isten szeretetével, amit iránta, a menekülő próféta iránt tanúsított. Valóban megtanulta (még ha kerülőutakon is), hogy a hívő számára az jelenti az egyedüli biztos utat, ha Isten akaratát keresi.

Így eldöntötte, hogy végrehajtja a kötelességét, engedelmeskedik Isten parancsainak, és Ninive felé vette az irányt. Kétségkívül hittel indult el a kimondottan gonosz város felé, amelynek lakosai valószínűleg nem fogadják szívesen az idegen prófétát, amikor elmondja nekik, hogy mennyire rosszak.

Előfordulhat, hogy időnként kissé el kell vonulnunk, mert csak így nézhetünk a dolgokra új szemszögből. Elég szélsőséges eset Jónás története, hiszen csoda folytán maradt életben a hal gyomrában. Viszont hogyan segíthet nekünk is új oldalról látni a helyzetünket, ha kilépünk a megszokott környezetünkből?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2021. 3. negyedév

Nyugalom Krisztusban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: