MENEKÜLÉS

Jónás bámulatosan sikeres misszionárius volt, ugyanakkor sokat vonakodott is, legalábbis eleinte. Bármivel is foglalkozott korábban, Isten hívása alaposan megváltoztatta az életét. A maga „nyugalmát” keresve éppen ellenkező irányba futott, mint amerre az Úr küldte, ahelyett, hogy a vállára vette volna Isten igáját és felfedezte volna: az Ő igája gyönyörűséges, a terhe pedig könnyű (Mt 11:30).

Hol próbált Jónás békét és nyugalmat találni, miközben Isten hívása elől menekült? Sikerült ez neki? Olvassuk el Jónás próféta könyve 1. fejezetét!

Jónás épp ellenkező irányba indult, mint amerre az Úr küldte. Még le sem állt vitatkozni Istennel, ahogy több más próféta tette, amikor hírvivőiül hívta el őket (lásd például 2Móz 4:13). Érdekes, de nem ez volt az első eset, amikor Isten az üzenete közvetítését bízta Jónásra, amint 2Kir 14:25 verse is következtetni enged rá. Akkor úgy tűnik, hogy megtette, amire az Úr kérte, ez alkalommal viszont nem ezt látjuk. Miért? A történelmi és a régészeti feljegyzések megörökítették, hogy a Kr. e. 8. században, Jónás tevékenysége idején milyen kegyetlenek voltak az ókori Közel-Kelet asszír uralkodói. Mintegy hetvenöt évvel később az asszír Szennahérib megtámadta Júdeát. Izrael és Samária már körülbelül húsz évvel azelőtt elesett, Ezékiás király pedig csatlakozott a helyi asszírellenes koalícióhoz. Eljött az ideje, hogy az asszírok is benyújtsák a számlát. A Biblia (2Királyok 18. fejezete, Ézsaiás 36. fejezete), asszír történelmi dokumentumok és Szennahérib ninivei palotájának falán a domborművek beszámolnak Ezékiás egyik legfontosabb és legjobban védett déli végvára, Lákis bevételének kegyetlen történetéről. Az asszír uralkodó az egyik feliratban azzal kérkedett, hogy kétszázezernél is több foglyot hurcolt el negyvenhat megerősített városból, amelyeket állítólag el is pusztított. Amikor lerohanta Lákist, foglyok százait, ezreit húzták karóba, Ezékiás király rendületlen támogatóit pedig élve nyúzták meg, míg a többieket Asszíriába küldték olcsó rabszolgamunkásként. Az asszírok elképesztően kegyetlenek tudtak lenni, még a korabeli világ mércéje szerint is. Isten pedig éppen ennek a birodalomnak a szívébe küldte Jónást? Nem is csoda, hogy Jónásnak esze ágában sem volt odamenni!

Menekülni Isten elől? Velünk is előfordult már? Ha igen, akkor nekünk mennyire sikerült? Milyen tanulságokat vontunk le abból a hibánkból?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2021. 3. negyedév

Nyugalom Krisztusban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: