A HELYES FONTOSSÁGI SORREND TANULÁSÁNAK IDEJE

Izrael Istennel való tapasztalatában a hullámhegyek és hullámvölgyek szorosan összefüggtek azzal, ahogyan a szombathoz viszonyultak. Isten annak a jelét látta abban, ha nem akartak figyelni a szombatra, hogy valójában nem tartották Őt fontosnak az életükben (Jer 17:19-27). Amikor újból elkötelezték magukat Isten szent napja mellett, az része lett a helyreállításnak is, jelezve, hogy helyreállt a fontossági sorrendjük. Ézsaiás próféta könyve 58. fejezete érdekes ellentétre mutat rá.

Olvassuk el Ézsaiás próféta könyve 58. fejezetét! Mit mond itt Isten a népé­nek, ami ránk éppúgy vonatkozik ma?

Az izraeliták Isten követőinek mutatták magukat, az istentiszteletükkel, a böjtölésükkel, az istentiszteletük végeztével azonban kiderült, hogy csupán a helyes viselkedés rutinlépéseit követték, nem kötelezték el magukat őszintén, tiszta szívből Isten törvénye mellett. Ézsaiás az 58. fejezetben azt részletezi, hogy mit vár el a népétől az Úr.

Ez még nem minden. Olvassuk el újból a 13-14. verseket! A fejezet végén miért összpontosít a szombatra az Úr? A próféta a fejezet többi részében használt kifejezésekhez hasonlókkal figyelmeztet: „nem űzöd kedvtelésedet”, „nem végzed dolgaidat”, „nem találsz magadnak foglalatosságot, és nem szólsz hamis beszédet” (ÚRK). Vagyis a szombatünneplés nem azt jelenti, hogy az istentisztelet lépésein rutinszerűen végigmegyünk ugyan, de közben a saját gondolatainkkal vagyunk elfoglalva, igazából nem az istentiszteletre figyelünk. A szombatnak „gyönyörűségnek” kell lennie, amit tisztelünk. A fejezet többi részének összefüggésében a nyugalomnap lényege, hogy gyönyörűségünkre szolgáljon, ha Isten jelleméről és szándékairól tanulunk, majd az életünkben, az emberi kapcsolatainkban tükröződjön az Ő jelleme, mint ahogyan a tervei is. Az még nem elég, ha az ember tudja, hogyan kell gyakorolni a szombatünneplést és az istentiszteletet. A tanulásnak hatnia kell az életünkre. A szombat annak az ideje, amikor megtanuljuk és alkalmazzuk is a helyes fontossági sorrendet.

Valóban gyönyörűségnek tartjuk a szombatot? Ha nem ez lenne a helyzet, mit tehetnénk azért, hogy ez történjen? Hogyan tanulhatunk meg gyönyörűséget találni ebben a napban? Meg tudjuk már „szentelni” a nyugalomnapot? Beszélgessünk erről a csoportunkban! Törekedjünk a gyakorlatiasságra!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2020. 4. negyedév

Oktatás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: