TANÍTÁS AZ ŐSKERESZTÉNY EGYHÁZBAN

A Szentírásban kidomborodik a tanítás egy fontos elve, amikor a mesteri Tanító, Jézus távozni készült a tanítványai köréből. Három és fél évig volt mellettük, ami nagyjából megfelel annak az időnek, amit mi a középiskolai vagy a főiskolai képzésre szánunk. A diákokat e tanulmányi időszakok végeztével általában felkészültnek tartják rá, hogy irányítsák a saját életüket – természetesen attól függően, hogy kiről van szó.

Jézus azonban jobb utat tudott, ezért biztosította a követőinek a továbbtanulás vagy folyamatos képzés lehetőségét a Szentlélek vezetése alatt, akit másutt úgy nevez az Ige, hogy Vigasztaló, Szószóló (görögül: paraklétosz), aki folyamatosan Jézus követőivel lesz (Jn 14:16-17). Ő az Igazság Lelke. Az Ige ugyan nem nevezi a Szentlelket nevelőnek, de a tanítás mindenképpen része a feladatának, főként az igazság keresésének és megtartásának kérdésében.

Mit mond Pál 1Kor 2:1-16 szakaszában, ami igen fontos a tanítással kapcsolatban?

Pál kezdetben emlékezteti a korinthusi gyülekezetet, hogy amikor először ment hozzájuk, semmi másról nem beszélt, csak Jézus Krisztusról és a keresztre feszítéséről (1Kor 2:2), nem emberi bölcsességre törekedett, hanem egyedül az evangélium hirdetésére. Ez azonban még nem minden (1Kor 2:6), mert amint az új keresztények éretté váltak, az apostol visszatért, hogy bölcsességre tanítsa őket, olyan dolgokra, amelyeket Isten elrejtett a világ kezdete előtt (1Kor 2:7), ezek „Isten mélységei” (1Kor 2:10, RÚF). Mindent Isten Lelkének vezetése alatt tanulmányoztak, aki a tanulók lelkéhez kapcsolódik.

Milyen mély lesz a tanulmány, és mennyi tanulási lehetőség tárul fel azok előtt, akiket a Lélek vezet? A fejezet Ézsaiás prófétától vett idézettel zárul: „Kicsoda igazgatta az Úr lelkét, és ki oktatta Őt, mint tanácsosa” (Ézs 40:13)? Mintha a próféta a kora átlagemberéhez szólva azt sejtetné, hogy senki. Pál azonban igazított ezen a nézeten a következtetésével: „Bennünk pedig Krisztus értelme van” (1Kor 2:16). Ez azt jelenti, hogy a keresztények, akikben Isten Lelke lakozik, hozzáférhetnek Krisztus értelméhez, és így mindent megtanulhatnak és megérthetnek (1Kor 2:10-13), ami az igazság ösvényének megismeréséhez szükséges.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2020. 4. negyedév

Oktatás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: