KAPCSOLATTARTÁS

A tanítás valójában minden szinten kommunikáció. A tanár ismeretek, bölcsesség, információ, tények stb. birtokában képes azt átadni a tanulónak. Aki nagy tudással rendelkezik, annak azt tovább is kell tudnia adni, máskülönben mi haszna az ismereteinek, legalábbis a tanítás szempontjából?

Másrészt viszont a jó tanári képesség nem csupán kommunikációs készség. Az egész folyamat szempontjából döntően fontos a kapcsolatépítés. „Az igazi tanító nem adhat nagyobb ajándékot tanítványainak, mint saját társaságát. A férfiakat és nőket, különösen pedig a gyermekeket és ifjakat csak akkor tudjuk igazán megérteni, ha rokonszenv által kapcsolatba kerülünk velük. Abból a célból, hogy a legnagyobb áldásukra lehessünk, meg kell őket értenünk” (Ellen G. White: Előtted az élet. Nevelés. Budapest, 1992, Advent Kiadó, 211. o.)!

Más szóval a jó tanár hat az érzelmekre és személyes kapcsolatot is kialakít. Különösen fontos ez, ha úgy gondolunk a családra, mint iskolára. Jó kapcsolatnak kell formálódni a tanár és a tanuló között.

A kapcsolatok a kommunikáció eszközei révén alakulnak ki és fejlődnek. Amikor a keresztények nem tartanak kapcsolatot Istennel például a Biblia olvasása és az ima által, stagnál a hitéletük. A családoknak isteni vezetésre van szükségük, ha a kegyelemben és Krisztus ismeretében fejlődni akarnak.

Olvassuk el a következő igéket! Mit tanulhatunk ezekből az erős családi (vagy egyéb) kapcsolatok kialakításáról? Zsolt 37:7-9; Péld 10:31-32; 27:17; Ef 4:15; Tit 3:1-2; Jak 4:11; 1Jn 3:18

Ha szakítunk időt a helyes kapcsolattartás magvainak elvetésére, ezzel nemcsak a Krisztussal való személyes kapcsolatra készítjük fel a család tagjait, hanem az egymás közti viszonyunk is javul. Olyan kommunikációs csatornák nyílnak így meg, amelyeknek nagyon örülünk majd, amikor gyermekeink serdülő- vagy felnőttkorba jutnak. Akinek pedig nincs gyereke, annak is hasznára válnak az ezekben a szövegekben foglalt elvek – minden emberi kapcsolatban.

Gondolkozzunk még azon, hogy nemcsak az fontos, amit mondunk, hanem az is, ahogyan mondjuk! Tanultunk már olyan esetből, amikor az üzenetünk hatását azzal rontottuk el, ahogyan azt mondtuk, még ha a szavaink igazak voltak is?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2020. 4. negyedév

Oktatás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: