NEHÉMIÁS FEDDŐ BESZÉDE

Milyen veszélyekkel jár, ha valaki letér a helyes útról? Neh 13:26-27 szerint miért olyan fontos a bibliai történelem ennek megértéséhez?

A döntései következtében Salamon egyre mélyebbre süllyedt a bűnben. Mondhatjuk úgy is, hogy a saját vesztét okozta, mivel nem engedelmeskedett Isten parancsának, amit Izrael királyainak adott: „Ne legyen sok felesége, hogy szíve el ne hajoljon” (5Móz 17:17, RÚF). Salamon élete itt rossz példaként jelenik meg, mert nemcsak hogy több felesége volt, hanem ahogy Nehémiás rámutat, olyan nőket választott, akik nem Istent imádták.

Miért volt igaza Nehémiásnak abban, hogy elmarasztalta a népet a pogányokkal kötött vegyes házasságok miatt? 1Móz 6:1-4; 24:3-4; 28:1-2; 5Móz 7:3-4; 2Kor 6:14

A vegyes házasságok tilalma nem nemzetiségi kérdés, a bálványimádás volt az oka. Bibliai hősök is összekötötték az életüket nem Izraelből származó nőkkel: Mózes feleségül vette a midiánita Cippórát, Boáz pedig Ruthot, aki moábita volt. A vegyes házasságokat érintő tiltás arra az esetre vonatkozik, ha az egyik fél más hitű vagy nem hisz egyáltalán. Az volt a probléma Ezsdrás és Nehémiás korában, hogy az emberek nem akartak istenhívőkkel házasodni. „A házasságra vonatkozó édeni terv… arra szólított, hogy a két fél kiegészítse egymást a lelki dolgokban, a hitben, valamint más fontos értékek tekintetében is” (Richard M. Davidson: Flame of Yahweh. Peabody, Mass., 2007, Hendrickson Publishers, 316. o.). Ebben a történetben a pogány feleségek nem döntöttek úgy, hogy elhagyják a bálványimádást. Következésképp Nehémiás talán inkább elszomorodott, mint haragudott a nép választása miatt, mert ez az Isten iránti őszinte elköteleződésük hiányát mutatta.

A Biblia olyan gyakorlati szabályokat tartalmaz, amelyek segítenek megmaradni Isten mellett. Az Úr éppen azért adta ezeket, hogy az életünk a legboldogabb legyen. Az azonos hitűek közötti házasságra szólító paranccsal is az Isten célja, hogy jobb legyen az életünk és bátorítsuk egymást az Ő tiszteletére.

Milyen elveket szűrhetünk le e történetekből ma, amelyek védik a hitünket és a családunk hitét?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2019. 4. negyedév

Ezsdrás és Nehémiás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: