A SZABADSÁG ELVESZTÉSE

Egyedül Isten a tudója, hány millió vagy milliárd ember küzd nap mint nap valamilyen függőséggel. A tudósok máig nem fejtették meg ennek a pontos okát, bár egyes esetekben látják, hogy az agy mely területéhez kötődik a kívánság és a vágy.

Sajnos a függőségek helyének meghatározása nem egyenlő a függőségtől való szabadulással.

A függőség mindenkit rosszul érint, nem csak magát a szenvedélybeteget. A családtagok – szülők, házastársak, gyerekek – egyaránt sokat szenvednek, amikor a családban valaki olyan erő szorításában él, amitől nem tud könnyen szabadulni. Kábítószerek, alkohol, dohány, szerencsejáték, pornográfia, szex, sőt még az étel is – ezek a dolgok a szokásszerű, folyamatos vagy helytelen használat miatt válnak függőséggé. Képtelen az ember leállni, pedig tudja, hogy árt neki, amit tesz. Szabad akarati döntését meghozva rabjává lesz egy bizonyos dolognak, és így elveszíti a szabadságát. Péter egyszerű magyarázatot ad a függőségre és annak következményeire: „Szabadságot ígérnek nekik, bár maguk a romlottság szolgái, mert mindenki rabja lesz annak, ami legyőzte” (2Pt 2:19, RÚF).

Mi minden teheti az embert függővé? Lk 16:13; Róm 6:16; Jak 1:13-15; 1Jn 2:16

A bűn és a függőség nem feltétlenül egy és ugyanaz. Az ember elkövethet valamilyen bűnt, amitől nem lesz függő, bár az ilyesmi gyakran válhat szenvedéllyé. Mennyivel jobb Isten erejével megállítani a bűnt, mielőtt még függőséggé válna! Természetesen a bűn és a függőség egyetlen tartós ellenszere, ha új szívet kapunk. „Akik pedig Krisztuséi, a testet megfeszítették indulataival és kívánságaival együtt” (Gal 5:24). Pál azt is elmagyarázza a rómaiaknak, hogy mit jelent meghalni a bűnös, függő természetnek és hogyan élhetünk Krisztusért (Róm 6:8-13), majd hozzáteszi: „Hanem öltözzétek fel az Úr Jézus Krisztust, és a testet ne tápláljátok a kívánságokra” (Róm 13:14).

Ki ne ismerné a függőséget, akár a sajátját, akár másokét, talán a családja körében? Hogyan segíthetünk az embereknek belátni, hogy nem lelki kudarc, ha egy hívő elismeri: szakember segítségére szorul?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: