BIZALOMVESZTÉS

Bűnös emberként nem mindig cselekszünk helyesen, valamikor bizonyára megbízhatatlannak minősülünk olyanok szemében, akik bíztak bennünk. Ugyan melyikünk bizalma nem rendült már meg valaki másban? A bizalomvesztés akkor a legrosszabb, ha mi hagyunk cserben valakit, vagy bennünket árul el az egyik családtagunk.

Alkalmanként könnyebbnek tűnhet megszabadulni a veszteségektől és megszakítani egy kapcsolatot, amikor úgy érezzük, hogy az újjáépítés nem éri meg az erőfeszítést. Természetesen ez nem egyszerű egy családtag, például a házastárs esetében. Azt is mondhatnánk, a házasság egyik célja, hogy megtanítson, hogyan kell újraépíteni a megtört bizalmat.

Hogyan lehet a bizalmat és a kapcsolatot is helyrehozni, megmenteni, ha már megrendült? Mt 6:14-15; Jak 5:16; 1Pt 5:6-7; 1Jn 4:18

Az elveszett bizalom helyreállítása hasonlítható egy utazáshoz. Egyszerre csak egy lépést kell megtenni. Az út azzal kezdődik, hogy őszintén elismerjük a bajt, bevalljuk az igazat, bármi is legyen az és akárki volt a sértő fél.

Házasságtörés esetén akkor kezdődik a gyógyulás, amikor a másik bizalmával visszaélő fél bevallja a bűnét. A gyógyulási folyamat részeként a sértő fél bűnvallásának egészen nyíltnak kell lennie. Semmi nem maradhat titokban, különben amikor kiderül (és ki fog derülni), az addig felépített bizalom újból szertefoszlik. A második törés alkalmával pedig még nehezebb lesz a gyógyulás, mint először volt.

Idő és türelem kell a bizalom felépítéséhez. Minél súlyosabb a bántás, annál tovább tart a gyógyulás. Fogadjuk el, hogy időnként úgy érezzük majd: két lépést teszünk előre, hármat vissza. Az egyik nap úgy tűnik, van remény, a következő nap pedig menekülni szeretnénk. Viszont sokaknak sikerült helyrehozni a romokban heverő házasságukat, és még mélyebb, bensőségesebb, nagyobb örömet adó, boldogabb kapcsolatot tudtak kialakítani.

A megromlott házasság helyrehozatalának mely elvei alkalmazhatók más kapcsolatokban is, hogy helyreálljon az elveszített bizalom? Milyen helyzetben lehetséges ugyan a megbocsátás, de a bizalom már elszállt és nem is kell meglennie. Milyen helyzetre lehet ez igaz?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: