EGYEDÜLÁLLÓ SZÜLŐK

Gyakori jelenség az egyedülálló szülők helyzete, amikor nem mindig, de többnyire a nő egymaga végzi a gyereknevelést. Ennek különféle okai lehetnek. Hágárt arra kényszerítették, hogy Ábrahámtól szüljön gyereket, később azonban a fiával együtt elküldték (1Móz 16:3-4; 21:17). Betsabét teherbe ejtette egy nagyhatalmú férfi (2Sám 11:4-5). Egy özvegy, egyedülálló anyának segített Illés Sareptában, Isten azért küldte oda a prófétát (1Kir 17:9). Amikor Jézus megkezdte szolgálatát, akkorra örökbefogadó apja, József már meghalt, Mária pedig özvegyen, egyedül gondoskodott a gyerekeiről. „A halál elválasztotta Józseftől, akivel megosztotta Jézus születésének titkát. Most senkije sem volt, akinek bizalmasan feltárhatta volna reményeit és félelmeit. Az elmúlt két hónap nagyon szomorúan telt” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 2010, Advent Kiadó, 112. o.).

Az egyedülálló szülők feladata lehet a legnehezebb. Sokaknak gondot okoz, hogy egymaguknak kell előteremteniük az anyagiakat vagy meg kell küzdeni a másik szülővel. Már az sem könnyű, hogy idejük legyen egyszerűen csak magukkal vagy Istennel foglalkozni, és közben azon tépelődnek, hogy vajon fogja-e még szeretni őket valaki.

A következő versekben milyen ígéreteket találhat bárki, beleértve az egyedülálló szülőket is? Péld 3:5-6; Ézs 43:1-2; Jer 29:11; 31:25; 32:27; Mt 11:28

Gyülekezetként felelősségünk, hogy segítsünk az egyedülálló szülőknek! Jakab azt írta: „Tiszta és szeplő nélkül való istentisztelet az Isten és az Atya előtt ez: meglátogatni az árvákat és özvegyeket az ő nyomorúságukban” (Jak 1:27) – amihez még hozzátehetnénk, hogy „az egyedülálló szülőket is a nehéz helyzetükben”. Nem csak anyagi segítséget ajánlhatunk fel. Könnyíthetünk a terheiken azzal, ha egy kicsit elvisszük a gyerekeiket, addig ők elvégezhetnek bizonyos feladatokat, pihenhetnek, imádkozhatnak és tanulmányozhatják Isten Igéjét. Mentorálhatjuk a gyerekeiket vagy megjavíthatunk dolgokat a ház körül. Számos módon támogathatjuk az egyedülálló szülőket Isten kezeiként!

Mi mindent tehetünk az egyedülálló szülők bátorításáért és támogatásáért, még véletlenül sem ítélkezve a helyzetükön?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2019. 2. negyedév

Életszakaszok a családban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: