AZ IGAZÁN JÓ FELESÉG

A példabeszédek könyve a nemes jellemű asszony dicséretével zárul. Soroljuk fel, hogy milyen tulajdonságokról és jellemvonásokról szól elismerően ez a szakasz! Péld 31:10-31

Különleges az itt bemutatott nő, de a vers is. A Péld 31:10 részétől kezdődő versek a héber ábécé huszonkét betűjének egyikével kezdődnek. A derék asszony dicséretéből következtethetünk: a nép ábécéjének egésze alig elég arra, hogy az ilyen asszony kellő elismerést kapjon!

A rabbiknak a következő kijelentése is tükrözi, mennyire hangsúlyozza A példabeszédek könyve a megfelelő partnerrel kötött házasságot: „A férfi otthona a felesége.” „A derék asszony koronája az ő férjének; de mint az ő csontjaiból való rothadás, olyan a megszégyenítő” (Péld 12:4). A könyv végén különféle képességek állnak össze ideális képpé: ruhakészítés, ingatlanvásárlás, földművelés, otthonteremtés és pénzgazdálkodás. Mindeközben az asszony kiválóan ellátja a családját, akik szeretik és dicsérik.

Nem lehet minden nőtől elvárni ilyen nagyszerű adottságokat, és a férjeknek nem is e minta alapján kell értékelni a feleségüket. A példabeszédek könyve inkább a képességek és tulajdonságok leírásával igyekszik közölni, hogy mely tulajdonságok a legfontosabbak a nőkben és a férfiakban egyaránt: a szavahihetőség, az együttérzés, a megbízhatóság, a hűség, a kedvesség és a szorgalom. Péld 31:30 szerint az ilyen élet titka, hogy az ember „féli az Urat”.

Péld 31:10 versében a „derék” avagy „nemes jellemű” (egy angol fordítás szerint) kifejezés „erőt”, „hatalmat”, „gazdagságot” jelent. Zsolt 62:11 versé­ben úgy fordítják, hogy „vagyon”, Józsué embereiről szólva pedig „erős vitézek”-nek (Józs 1:14). Boáz „erényesnek” (Ruth 3:11, egy angol fordítás szerint) nevezi Ruthot. Péld 31:10 verse a „gazdagság” gondolatával játszik el. Az igazi gazdagságot a jellem, a becsületesség és az Úr félelme jelenti, ami értékesebb a drágaköveknél.

Milyen derék és erényes nők hatottak az életünkre? Mit adnánk még hozzá az istenfélő nők jellemtulajdonságait, érdemeit és képességeit soroló listához?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2019. 2. negyedév

Életszakaszok a családban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: