SZABAD AKARAT, SZABAD VÁLASZTÁS

Néhány keresztény azt gondolja: Isten még az ember születése előtt elhatározza, hogy majd üdvözül-e. Azaz aki végleg elvész, azért jut kárhozatra, mert bölcsességében Isten eldöntötte (állítja ez a teológia), hogy annak az embernek el kell veszni. Ez azt jelentené, hogy egyesek a döntéseiktől függetlenül jutnának kárhozatra.

Jó, hogy hetednapi adventistaként nem értünk egyet ezzel a teológiai felfogással! A hitünk szerint ugyanis Isten azt akarja, hogy mind megmeneküljünk, és már a világ kezdete előtt kiválasztott az örök életre Őbenne.

Olvassuk el Ef 1:1-4, Tit 1:1-2 és 2Tim 1:8-9 verseit! Mit mondanak ezek a szövegek arról, hogy Isten kiválasztott bennünket? Mikor történt ez?

A jó hír ellenére néhányan mégis elvesznek (Mt 25:41). Ez pedig azért van, mert bár Isten mindannyiunkat kiválasztott, az embereknek megadta a legszentebb ajándékot, a szabad akaratot, a szabad választás lehetőségét.

Mit tanít Mt 22:35-37 szakasza a szabad akaratról?

Az Úr nem kényszerít bennünket arra, hogy szeressük Őt. A szeretetnek önként kell ébrednie ahhoz, hogy szeretet legyen. Sok szempontból úgy is érvelhetnénk, hogy a Biblia annak a története, hogyan nyújtotta ki Isten a kezét az elveszett emberiség felé, mert kényszerítés nélkül akarja elnyerni a szívüket. Ez Jézus életében és szolgálatában mutatkozik meg a legjobban, illetve abban, ahogyan az emberek elfogadják Őt szabad akaratból. Némelyek vonzódtak hozzá, mások pedig a halálát kívánták.

Isten valóban kiválasztott bennünket az üdvösségre, de végül nekünk kell meghozni erről a döntést, nekünk kell elfogadni! Vitathatatlan, hogy minden döntésünk közül az Úr szolgálatával kapcsolatos kérdések járnak a legmesszemenőbb következményekkel ránk és azokra (mint például a szűk családunkra) nézve, akikre hat az életünk – a döntéseinkkel együtt.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2019. 2. negyedév

Életszakaszok a családban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: