KÖVETKEZŐ SZOKÁS: AZ ÖNFEGYELEM

Az önuralom az egyik legfontosabb jellemvonás, amivel a sáfár rendelkezhet. „Mert nem a félénkség lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét” (2Tim 1:7, ÚRK). A sophronismos görög szó, amit úgy fordítunk, hogy „józanság”, egyedül itt fordul elő az Újszövetségben. Arra utal, hogy az ember kiegyensúlyozott, egészséges gondolkodással azt teszi, ami helyes, nem tér el Isten elveitől. Az önfegyelem segíthet megkülönböztetni a jót a rossztól (Zsid 5:14), felmérni az aktuális élethelyzeteket, a végkifejlettől függetlenül nyugodtan, szerényen ellenállni minden nyomásnak és csábításoknak. Dániel kitartott a jó mellett az oroszlánok között is, ellentétben Sámsonnal, aki önző módon élt, kevés ellenállást tanúsított és aligha volt józan ítélőképessége. József is a helyes utat követte Potifár házában, nem úgy, mint Salamon, aki átvette az idegen istenek imádatát (1Kir 11:4-5).

Olvassuk el 1Kor 9:24-27 szakaszát! Mit mond itt Pál az önfegyelemről? Állítása szerint mi forog kockán ezzel kapcsolatban?

„A világban az egyéni vágyak kielégítése a cél. Rengeteg a tévedés és a hamis állítás. Sátán még több csapdát állít fel a lelkek elpusztítására. Mindazoknak, akik istenfélelemmel szentségre törekszenek, meg kell tanulniuk a mértékletesség és az önuralom leckéit. Az étvágyat, a szenvedélyeket az értelem magasabb rendű erejének kell alávetni. Ez az önfegyelem létfontosságú ahhoz a szellemi erőhöz és lelki érzékenységhez, ami képessé tesz minket arra, hogy Isten szavának szent igazságait megértsük és gyakoroljuk” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 2010, Advent Kiadó, 74. o.).

Az önuralom rendszeres gyakorlással fejleszthető. Isten arra hív, hogy minden tettünkben szentek legyünk (1Pt 1:15), gyakoroljuk magunkat a kegyességben (1Tim 4:7).

A sáfárnak a legkiválóbb atlétákhoz és zenészekhez hasonlóan kell gyakorolnia az önuralmat. Isten erejéből, de szorgalmas erőfeszítéssel neveljük magunkat mindarra, ami valóban számít!

Hogyan tanulhatjuk meg alárendelni magunkat Isten hatalmának, aki egyedül képes önuralomhoz segíteni? Miért elengedhetetlen az önfegyelem ahhoz, hogy hűséges, istenfélő sáfárként éljünk a bűnös, romlott világban?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2018. 1. negyedév

Sáfárság: a szív indítékai

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: