A SZENTÉLY TANA

A szentély tanáról nem gondolkodunk túl gyakran a sáfárság összefüggésé­ben. A kapcsolat azonban megvan a kettő között, hiszen a szentély igen fontos a hittételeink rendszerében, a sáfárság pedig ennek a rendszernek a része. „Krisztusnak a mennyei szentélyben végzett szolgálatát fontos helyesen értelmeznünk, mert ez hitünk alapja” (Ellen G. White: Evangelism. 221. o.). Feltétlenül fontos megértenünk a sáfárság szerepét ennek a bibliai tételnek a fényében. 1Kir 7:33 verse egy szekér kerekéről ír. A szentély tanát a kerékagyhoz hasonlítjuk. A kerékagy a tengelyhez kapcsolódik, forgás közben még nagyobb stabilitást biztosít a keréknek. Krisztus meghalt és dicsőséggel feltámadt (2Tim 1:10). A halálával alapozta meg a szentélyben végzendő munkáját (Zsid 6:19-20) és ad stabilitást a hitünknek. A szentélyből szolgál értünk, míg a földön élünk (lásd Zsid 8:1-2).

„A sola scriptura (egyedül a Szentírás) elve szerint a biblikus adventizmus a szentély tanának általános szemszögéből építi fel tantételrendszerét” (Fernando Canale: Secular Adventism? Exploring the Link Between Lifestyle and Salvation [Szekuláris adventizmus? Az életmód és az üdvösség közötti kapcsolat vizsgálata]. 104-105. o.).

Mit találunk a következő versekben Jézusnak a szentélyben végzett szolgálatáról? Zsid 4:14-16; 1Jn 2:1; Jel 14:7

A szentély tana rávilágít a megváltás és az üdvösség nagy igazságára, a keresztény teológia központi tanítására. A szentélyben nemcsak Krisztus értünk vállalt halálára mutat rá, hanem a mennyei szentélyben folyó szolgálatára is. A szentek szentjében Isten törvényének fontossága és a végső ítélet valósága lesz nyilvánvaló. Mindezek középpontjában az az ígéret áll, hogy Jézus kiontott vére által elérhető a megváltás.

A szentély tanában foglaltak szerint a sáfárság szerepéből a megváltás nagyszerű igazságában horgonyzó élet tükröződik. Minél mélyebben tanulmányozzuk, mit tett értünk Krisztus és mit tesz értünk ma, annál közelebb kerülünk hozzá, szolgálatához, missziójához, tanításához és szándékához azok iránt, akik a sáfárság alapelveit követve élnek.

Olvassuk el Zsid 4:14-16 szakaszát! Milyen üzenetet találunk itt önmagunkra és a bűnnel, az énünkkel, az önzéssel vívott harcunkra vonatkozóan? Hogyan meríthetünk erőt és reménységet az itt olvasott ígéretből?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2018. 1. negyedév

Sáfárság: a szív indítékai

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: