TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

A jó sáfár másik ismertetőjegye a személyes elszámoltathatóság. „Sátánnak mindig az volt a terve, hogy az emberek tekintetét elfordítsa Jézusról és önmagukra vagy másokra irányítsa, valamint lerombolja a személyes számadási kötelezettséget. Sátán terve azonban meghiúsult, amikor megkísértette Isten Fiát, de annál nagyobb sikert ért el, amikor a bűnbeesett emberrel próbálkozott. A kereszténység romlott lett” (Ellen G. White: Early Writings [Tapasztalatok és látomások, lelki ajándékok]. 213. o.). Ha Krisztus az életünk középpontja, követjük az irányítását. Ennek következtében életünkben nyilvánvaló lesz a hit, a hűség, az engedelmesség, a tiszta lelkiismeret, a megbízhatóság és a személyes felelősségvállalás. Így sáfárként kiteljesedünk Isten kezében (Zsolt 139:23-24). A személyes felelősségtudat fontos bibliai alapelv. Földi életében Jézus is felelősséggel tartozott Atyjának (Jn 8:28). Számot kell adnunk minden kiejtett szavunkról (Mt 12:36). „Akinek sokat adtak, attól sokat követelnek, és akire sokat bíztak, attól többet várnak el” (Lk 12:48, ÚRK). A személyes felelősség legnagyobb ellenfele az, hogy hajlamosak vagyunk másra hárítani a felelősséget. „Ne feledjük, hogy amit Isten ránk bízott, az nem a mi tulajdonunk! Ha az volna, önkényes hatalmat követelhetnénk magunknak vagy átruházhatnánk a felelősséget, a sáfárságunkat másokra. Ez azonban nem lehetséges, mert az Úr egyénileg bízott meg bennünket, hogy a sáfárai legyünk” (Ellen G. White: Testimonies for the Church [Bizonyságtételek a gyülekezetnek]. 7. köt., 177. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Nézzük át egyenként a sáfár ismertetőjegyeit, amelyekről a héten tanultunk: személyes felelősség/elszámoltathatóság, megbízhatóság, állhatatosság, kitartás, tiszta lelkiismeret, hűség. Hogyan viszonyulnak ezek egymáshoz? Ha az egyik területen lazítunk, hogyan vezet ez lazasághoz a többi területen is? Másrészről, ha az egyik oldalon szilárdan kitartunk, hogyan vezet ez kitartáshoz másutt is?

2. Időzzünk még annál a kijelentésnél, hogy az evangélium ígéretei segíthetnek a bűntudattal küzdőknek! Milyen ígéreteket igényelhetünk?

3. A hűséget, a szilárd kitartást általában önmagában is erénynek tartjuk. De vajon mindig az? Lehetséges, hogy ha hűségesek vagyunk valakihez vagy valamihez, azzal éppen rosszat teszünk? Miért szükséges tehát a hűséget mindig az adott helyzetben elemezni, ha meg akarjuk állapítani, hogy helyes vagy nem az?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2018. 1. negyedév

Sáfárság: a szív indítékai

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: