ISTEN TITKAINAK SÁFÁRAI

Kol 2:2-3 és 1Tim 3:16 versei mit neveznek titoknak? Mit árul el az emberi megismerés korlátairól az, hogy ez titok?

Cófár így szólt Jóbhoz: „Beleláthatsz talán az Isten titkaiba? Felérhetsz-e te a Mindenható tökéletességéhez” (Jób 11:7, RÚF)? A titok szó azt jelenti, hogy valami zavarba ejtő, homályos, ismeretlen, tisztázatlan vagy felfoghatatlan. Isten lejegyeztette titkait a Bibliában, még ha azok teljes megértése meg is haladja felfogóképességünket. Ezért titkok. Olyan ez, mintha mindnyájan rövidlátók lennénk – mint ahogy lelki értelemben azok is vagyunk –, mégis az eget kémlelnénk, azt remélve, hogy a legkisebb részletet is tisztán láthatjuk. Nem láthatunk olyan messzire, hacsak Isten nem tesz erre képessé bennünket.

Mit tár fel előttünk Isten 5Móz 29:29 versében?

Olyan titkok sáfárai vagyunk, amelyeket egészen fel sem foghatunk. Csak annyit tudhatunk, amennyit a kinyilatkoztatás és a Szentírás feltár. Sáfárságunk lényege, hogy Krisztus szolgáiként és Isten titkainak sáfáraiként éljünk (1Kor 4:1).

Isten szeretné, ha sáfáraiként kitartóan tanítanánk, védelmeznénk és őriznénk azt az isteni igazságot, amit kinyilatkoztatott. Ennek végzése az igazi sáfárság, és azt jelenti, hogy megvan nálunk a hit titka tiszta lelkiismerettel (1Tim 3:9).

A legnagyobb titok pedig az, hogy mindnyájan tapasztalatot szerezhetünk Krisztussal, dicsőségünk reménységével. A megváltás terve természetfeletti, és nem tudjuk teljes mértékben megérteni. Az egész mindenség Teremtője (Jn 1:1-3) lejött a földre és „megjelent testben” (Ellen G. White: Manuscript Releases [Válogatott kéziratok]. 6. köt., 112. o.), csak azért, hogy felajánlja önmagát áldozatul az emberiség bűneiért. Ez olyan titkokat rejt, amit valószínűleg soha nem fog megérteni egyetlen teremtmény sem a maga teljességében. Még az angyalok is tanulmányozzák annak titkát, hogy miért jött Jézus a földre (1Pt 1:12). Viszont amit tudnak, az arra indítja őket, hogy dicsőítsék az Urat dicsőségéért és jóságáért (lásd Jel 5:13).

Isten az evangélium sáfárainak hívott el bennünket. Milyen feladatokat jelent ez magától értetődően?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2018. 1. negyedév

Sáfárság: a szív indítékai

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: