OVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

A sáfár a kötelesség és a szeretet elvei alapján dolgozik. „Emlékezzünk arra, hogy a kötelességnek van egy ikertestvére: a szeretet, e kettő együtt szinte bármit elérhet, de külön-külön egyik sem képes a jóra” (Ellen G. White: Testimonies for the Church [Bizonyságtételek a gyülekezetnek]. 4. köt., 62. o.). A kötelesség a gyakorlatban megélt szeretet. Ahhoz, hogy szeretetünk kötelességünk tudatára ébresszen bennünket, Krisztus áldozatára kell összpontosítanunk.

A világ alapelvei ezzel éppen ellentétesek: gyűlölet és ikertestvére, a lázadás. A lázadás a gyakorlatban megélt gyűlölet. Lucifer fellázadt Isten ellen (Ez 28:16-17), és ezzel a lelkülettel nem is fog felhagyni, amíg él. A szeretet uralmát az uralom szeretetévé fordította át. Izrael vallási vezetői gyűlölték azt a fajta tekintélyt és hatalmat, amit Jézus képviselt (Mt 22:29), ezen még akkor sem változtattak, amikor menekültek a templomból vagy elhúzódtak átható tekintete elől.

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Időzzünk még egy kicsit a szeretet és a kötelesség témájánál! Mit értett Ellen G. White azon, hogy az „ikerpár” tagjai külön-külön nem képesek a jóra? Milyen a szeretet kötelesség/kötelezettség nélkül, és milyen a kötelesség szeretet nélkül? Miért kell együtt járniuk?

2. Az e heti alapige így hangzik: „Nem használ a vagyon a harag idején, de az igazság kiragad a halálból… Aki gazdagságában bízik, elbukik, de az igazak kivirágoznak, mint a fa ága” (Péld 11:4, 28, ÚRK). Mit jelent ez? Mit mond a vagyonról és mit nem mond róla?

3. Beszélgessünk az osztályban Salamonról! Hogyan térhetett le ennyire a jó útról? Lapozzuk át a Prédikátor könyvét és keressünk olyan verseket, amelyek rávilágítanak, mennyire hiábavaló és üres a világi javak összessége, még ha oly sok van is belőle valakinek, mint mondjuk Salamonnak! Mit tanultunk ezen a héten az imáról, a bibliatanulmányozásról és a Jézussal való kapcsolatról, ami lelki értelemben a helyes ösvényen vezet bennünket?

4. Hogyan tarthatja Sátán fogságban azokat is, akiknek nincs túl sok a világi javakból?

5. Milyen választ adtunk a szerdai tanulmány utolsó kérdésére, ami a kétféle bölcsességről szólt?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2018. 1. negyedév

Sáfárság: a szív indítékai

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: