A VALÓDI TULAJDONOS

Isten tulajdonai vagyunk mind a teremtés, mind a megváltás jogán, de nemcsak mi magunk vagyunk az Övéi, hanem minden vagyonunk is. A szó szoros értelmében semmink sincs a döntéseinken kívül.

Ezzel szemben a világi gondolkodás egyik alaptétele, hogy értékeink a saját tulajdonunkat képezik. Ám ez becsapás. Ha a keresztény úgy gondolja, hogy az övé minden, amije van, akkor Isten Igéjének tanításával ellentétes dolgot hisz. Minden Istené, nem a miénk (Jób 38:4-11). Mi csak idegenek/jövevények és bérlők vagyunk (3Móz 25:23), miként az izraeliták voltak az ígéret földjén. A következő lélegzetvételünk is Istentől függ (ApCsel 17:25). Amiről azt gondoljuk, hogy a miénk, az is az Övé. Csak Isten sáfárai, vagyonának kezelői vagyunk, ezért az Ő dicsőségére kell felhasználni kézzelfogható és meg nem fogható javainkat egyaránt.

A következő versek alapján írjuk le, mi mindenre terjed ki Isten tulajdona! 5Móz 10:14; Zsolt 50:10; 104:16; Ez 18:4; Agg 2:8; 1Kor 6:19-20 Ezek szerint hogyan tekintsünk anyagi javainkra?

„Minden Istené. Az ember talán figyelembe sem veszi az Úr igényét. Miközben Isten gazdagon elárasztja áldásaival, ő csak önző felmagasztalására használja mindazt, de egy nap majd számot kell adnia arról, hogyan sáfárkodott” (Ellen G. White: Testimonies for the Church [Bizonyságtételek a gyülekezetnek]. 9. köt., 246. o.).

Isten a tulajdonos, mi pedig a sáfárai vagyunk, ami olyan kapcsolatot jelent, ami által felkészülhetünk a mennyre, ami a saját áldásunkra és mások javára szolgál. A hűtlen sáfár viszont talán akadályozza a tulajdonos hozzáférését saját javaihoz. Ahogy a tegnapi tanulmányban is leszögeztük: Isten nem kényszeríti ránk az akaratát. Ő teremtett meg és ránk bízta a világ javainak kezelését addig, amíg vissza nem tér. Hűen tükrözi a vele való kapcsolatunkat az, amit javainkkal teszünk.

Gondoljuk át, mit jelent a gyakorlatban az, hogy nem mi birtokoljuk javainkat, mert minden Istené! Ezek szerint hogyan viszonyuljunk a ránk bízott javakhoz?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2018. 1. negyedév

Sáfárság: a szív indítékai

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: