ÖNMAGUNK SZERETETE

„A nekem adott kegyelem által mondom tehát közöttetek mindenkinek: ne gondoljátok magatokat többnek, mint amennyinek gondolnotok kell, hanem arra igyekezzék mindenki, hogy józanul gondolkozzék az Istentől kapott hit mértéke szerint” (Róm 12:3, RÚF).

„Szíved fölfuvalkodott szépséged miatt. Fényességeddel megrontottad bölcsességedet. Földre vetettelek a királyok előtt, látványosságul adtalak nekik” (Ez 28:17, ÚRK). Lucifer becsapta önmagát, mert többnek gondolta magát, mint ami valójában volt. Amikor azt mondta szívében: „hasonló leszek a Magasságoshoz” (Ézs 14:14), leleplezte önző indítékait, és olyan jogokat követelt magának, amelyek nem illették meg. Az önbecsapás és a nagyravágyás volt Lucifer bűnössé vált szívének két fő jellemzője.

A Lucifer bukásáról szóló igeversek elárulják, hogy az eredendő bűn több szempontból a nárcizmussal azonos, amit egy szótár így határoz meg: „mértéktelen öncsodálat, önszeretet, hiúság”. Mely tulajdonságok jeleznék erősebben az önbecsapást, mint ezek?

E jellemzők gyakoribbak, mint hinnénk! Nabukodonozor arrogáns módon a valóságosnál nagyobbnak gondolta magát (Dán 4:30). A farizeusok is megtanultak hinni e csábító képzetnek (lásd Lk 18:11-12). A gazdagság szintén önámításhoz vezet, ha az ember nem vigyáz.

Milyen veszélyre figyelmeztet Pál apostol 1Tim 6:10 versében?

Pál arra szólítja Timóteust, hogy óvakodjon a különféle gonosz emberektől (2Tim 3:1-5), beleértve a pénzsóvárokat is. A pénz szeretete túlzott magabiztossághoz, önimádathoz, önteltséghez vezethet, a vagyonosok igen fontosnak érezhetik magukat. Akinek sok a pénze, a valóságnál könnyen többre értékelheti magát. Mindenki szeretne gazdag lenni, csakhogy keveseknek sikerül. Ezért veszélyeztetheti a gazdagokat az önimádat, a büszke dicsekvés.

Olvassuk el Fil 2:3 versét! Miért ellentétesek a keresztény ideállal az anyagias gondolkodás alakította magatartásformák? Ez a vers hogyan segít ezt megérteni?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2018. 1. negyedév

Sáfárság: a szív indítékai

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: