MEGBOTRÁNKOZÁS

„Mit mondunk hát? Azt, hogy a pogányok, akik az igazságot nem követték, az igazságot elnyerték, mégpedig a hitből való igazságot; Izráel ellenben, mely az igazság törvényét követte, nem jutott el az igazság törvényére. Miért? Azért, mert nem hitből keresték” (Róm 9:30-32). Mi az üzenete az adott bibliaverseknek? Hogyan alkalmazhatjuk ezt önmagunkra? Mit tehetünk, hogy elkerüljük az Izrael által elkövetett hibákat?

Pál félreérthetetlenül elmagyarázza népe tagjainak, hogy miért maradnak le arról, amit Isten nekik szánt, amit valójában ők maguk is kerestek, mégsem értek el.

Érdekes módon a pogányok, akiket Isten elfogadott, nem is törekedtek erre. Saját érdekeik és céljaik kötötték le őket, amikor elért hozzájuk az evangélium üzenete. Ők azonban felismerték értékét és elfogadták. Isten igaznak nyilvánította őket, mert hittel Helyettesüknek fogadták el Jézus Krisztust.

Izraellel az volt a gond, hogy megbotlottak a „beleütközés” kövében (Róm 9:33). Nem akarták elfogadni – nem mindnyájan ugyan, de egyesek (lásd ApCsel 2:41) –, hogy Jézus Krisztus az Istentől küldött Messiás. Hátat fordítottak neki, mert eljövetelekor nem felelt meg elvárásaiknak.

A fejezet utolsó versében Pál ismét ószövetségi igét idéz: „Amint meg van írva: Ímé beleütközés kövét és megbotránkozás szikláját teszem Sionba; és aki hisz benne, nem szégyenül meg” (Róm 9:33). Ebben a részben is arra mutat rá, hogy a megváltás tervében létfontosságú a hit szerepe (lásd még 1Pt 2:6-8). Megbotránkozás sziklája? Viszont, aki hisz benne, nem szégyenül meg? Bizony, Jézus sokak számára a megütközés köve, de azoknak, akik ismerik és szeretik, a szabadítás kősziklája (Zsolt 89:27).

Éreztük már úgy, hogy Jézus a „beleütközés köve”, a „megbotránkozás sziklája” a számunkra? Ha igen, miért? Mit tettünk, ami ilyen helyzetbe hozott bennünket? Hogyan szabadultunk ki akkor, és milyen tanulságot vontunk le az esetből, hogy többé ne kerüljünk Jézussal ellentétbe?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2017. 4. negyedév

Egyedül hit által: a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: