VÁLASZTOTTAK

„Megmondatott néki, hogy: A nagyobbik szolgál a kisebbiknek. Miképpen meg van írva: Jákóbot szerettem, Ézsaut pedig gyűlöltem” (Róm 9:12-13).

Ahogy azt már a heti tanulmányunk bevezetőjében is leszögeztük, mindaddig képtelenek vagyunk helyesen értelmezni a Római levél 9. fejezetét, amíg nem látjuk tisztán, hogy nem az egyéni üdvösségről van benne szó. Ez a rész is sajátos szerepeket említ, amelyekre Isten egyes embereket elhívott. Az Úr azt akarta, hogy Jákóbtól származzon az a nép, amely különleges evangelizációs eszköze lesz a világban. Arra azonban semmi nem utal ebben a szakaszban, hogy Ézsau nem üdvözülhetne. Isten éppúgy akarta az ő üdvösségét is, mint ahogy minden emberét.

Hogyan értelmezzük Róm 9:14-15 verseit az eddig olvasottak összefüggésében?

Pál itt sem az egyéni üdvösségről beszél, mivel Isten mindenkire kiterjeszti a kegyelmét: „azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön” (1Tim 2:4). „Mert megjelent az Isten üdvözítő kegyelme minden embernek” (Tit 2:11). Isten azonban megteheti, hogy kiválaszt bizonyos népeket különböző szerepek betöltésére, amelyek ugyan megtagadhatják a feladatok teljesítését, de Isten választását nem akadályozhatják meg. Bármennyire akarta volna is Ézsau, ő nem lehetett az őse sem a Messiásnak, sem a választott népnek.

Végeredményben az üdvösségből nem zárta ki Ézsaut önkényes isteni döntés vagy rendelkezés, hiszen Isten a kegyelem ajándékait mindenkinek ingyen adja Krisztus által. Mindnyájunkat üdvösségre hívott, nem pedig kárhozatra (Ef 1:4-5; 2Pt 1:10). Az embert saját döntése tartja vissza a Krisztusban való örök élet ígéretének elnyerésétől, nem Isten. Jézus minden emberért meghalt. Isten azonban Igéjében mindenki számára megszabta, hogy mi a feltétele az örök életre való kiválasztásának: a Krisztusba vetett hit, ami a megigazult bűnöst engedelmességre vezeti.

Isten még a világ teremtése előtt kiválasztott bennünket, mintha más nem is létezett volna, hogy az üdvösség részesei legyünk. Mekkora kiváltság, micsoda remény! Mindent összevetve, miért homályosul el emellett minden egyéb? Miért volna óriási tragédia, ha engednénk, hogy a bűn, az én és a test elvegye tőlünk azt, amit Isten nekünk ígért Jézusban?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2017. 4. negyedév

Egyedül hit által: a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: