Nincs többé kárhoztatás

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: Róma 8:1-17

„Nincsen azért immár semmi kárhoztatásuk azoknak, akik Krisztus Jézusban vannak, kik nem test szerint járnak, hanem Lélek szerint” (Róm 8:1).

A Római levél 8. fejezete Pál válasza a 7. fejezetre, ahol kétségről, kudarcról és kárhoztatásról beszél. A 8. fejezetben azonban a kárhoztatás helyébe Jézus Krisztus által szabadság és győzelem lép.

A 7. fejezetben Pál azt adja tudtunkra, hogy ha elutasítjuk Krisztust, akkor az ott ecsetelt nyomorult állapotok jellemeznek bennünket. Szolgái leszünk a bűnnek, nem tudjuk azt tenni, amit választunk. A 8. fejezetben viszont kifejti: Jézus Krisztus szabadulást kínál a bűntől, valamint lehetőséget arra, hogy megtegyük a jót, amit szeretnénk, amit különben testünk meghiúsítana.

A fejezetet az apostol ezután szabadságunk végtelen árának érzékeltetésével folytatja. Krisztus, az Isten Fia emberré lett, mert csak így kerülhetett közel hozzánk, csak így lehetett tökéletes példaképünk és helyettesünk, aki vállalta értünk a halált. A „bűn testének hasonlatosságában” jött el (3. vers), következésképpen a törvény igaz elvárása beteljesülhet bennünk (4. vers). Más szóval, Krisztus lehetővé tette a hívők számára a bűn feletti győzelmet, illetve a törvény pozitív elvárásainak való megfelelést, nem az üdvösség eszközeként, hanem következményeként. A törvénynek való engedelmesség nem volt és soha nem is lehet az üdvösség eszköze.

Ez volt Pál és Luther üzenete, tehát legyen ez a mi üzenetünk is!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2017. 4. negyedév

Egyedül hit által: a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: