TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Szemelvények Ellen. G. White írásaiból, 1. köt., Budapest, 1999, Advent Kiadó, „Krisztus – az üzenet központja” c. fejezetből 310-311. o.; Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó, „Ábrahám elhívása” c. fejezetből 93-95. o. és „A törvény és a szövetségek” c. fejezetből 322-324. o.; Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó, „A Hegyibeszéd” c. fejezetből 250-252. o., „Küzdelem” c. fejezetből 512-513. o. és „Elvégeztetett” c. fejezetből 670-672. o.

„»Annak pedig, aki munkálkodik, a jutalom nem tulajdoníttatik kegyelemből, hanem tartozás szerint« (Róm 4:4). Az apostol itt az idézett szakaszt magyarázza (1Móz 15:4-6), hogy ebből bizonyítsa és vonja le a következtetést, miszerint a megigazítás hit által, nem pedig cselekedetek által történik. Ezért először is megmagyarázza a »tulajdoníttaték az őnéki igazságul« szavakat. E szavak teszik érthetővé, hogy Isten kegyelemből fogadja el (a bűnösöket), és nem a tetteik miatt” (Martin Luther: Commentary on Romans. 82. o.).

„Sátán tudja, ha sikerül rávennie az embert, hogy saját cselekedeteinek olyan értéket tulajdonítson, mint amiben érdeme és igazsága van, akkor a kísértéseivel legyőzheti és áldozatává, prédájává lesz… Kend az ajtófélfára a golgotai Bárány vérét, és biztonságban leszel” (Ellen G. White cikke, Advent Review and Sabbath Herald, 1889. szept. 3.)!

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Miért olyan fontos megérteni, hogy az üdvösséget egyedül hit által, a törvény cselekedetei nélkül nyerjük? Miféle tévedésektől menthet meg ez a tudás? Milyen veszélyek leselkednek azokra, akik megfeledkeznek erről az alapvető bibliai tanításról?

2. Még milyen érvet mondhatunk Isten törvényének érvényessége mellett – noha tudjuk, hogy nem a törvény és nem is az engedelmesség üdvözít?

3. A reformáció fő kérdése ez volt: Hogyan üdvözülünk? Hogyan beszélhetünk egyenesen és nyíltan a protestánsok és katolikusok közötti nézetkülönbségről e fontos témát illetően, de anélkül, hogy bárki ezt személyes támadásnak vegye?

4. Megigazult bűnösként Isten kegyelmében részesülünk, érdemtelenül, hiszen vétkeztünk ellene. Ennek fényében tehát hogyan kell viszonyulnunk az emberekhez? Mennyire tudunk kegyelemmel, jóindulattal fordulni azokhoz, akik ártottak nekünk és igazából nem érdemlik meg a jóságunkat?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2017. 4. negyedév

Egyedül hit által: a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: