HIT ÉS CSELEKEDETEK

Amint a tegnapi részben láttuk, Pál bemutatta, hogy Isten Ábrahámmal való bánásmódja bizonyítja: a megváltás a kegyelem ígérete által érhető el és nem a törvény által. Ezért ha az izraelita hívők megváltásra vágytak, el kellett fordulniuk a saját cselekedeteikbe vetett hittől, helyette elfogadva az ábrahámi ígéretet, ami a Messiás eljövetelével már beteljesült. Valójában ugyanez vonatkozik mindenkire, legyen akár zsidó, akár pogány, aki úgy gondolja, hogy csupán a „jó” cselekedeteire van szükség ahhoz, hogy Isten elfogadja.

„Az az elképzelés, hogy az ember cselekedeteivel megválthatja önmagát, minden pogány vallás alapvető elve… Ahol pedig ezt vallják, ott nincs védőgát a bűn ellen” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó, 26. o.). Mit jelent ez? Miért tesz annyira védtelenné a bűnnel szemben az az elgondolás, hogy cselekedeteinkkel megválthatjuk magunkat?

Hogyan magyarázta Pál a törvény és a hit közötti kapcsolatot a Galáciai levélben (Gal 3:21-23)?

Ha lenne életadó törvény, az minden bizonnyal Isten törvénye volna. Pál viszont azt állítja, hogy nincs olyan törvény, ami életet adhatna, még Isten törvénye sem, mert mindenki áthágta, így mindenkit elítél.

Ám a hit ígérete, amit Krisztus még teljesebben nyilatkoztatott ki, minden „törvény alatt lévőt” megszabadít. Vagyis megszabadítja a törvény által kárhoztatott, azzal megterhelt embereket attól, hogy megpróbáljanak megdolgozni a megváltásukért. A törvény teherré lesz, ha hit és kegyelem nélkül mutatják be, azért, mert a hit, a kegyelem és a hit által jövő igazság nélkül a törvény alatt lenni annyit tesz, mint a bűn súlya és kárhoztatása alatt állni.

Mennyire kap központi helyet a hitéletünkben, az Istennel való kapcsolatunkban a hit általi megigazulás? Mit tehetünk, nehogy az igazságnak más vetületei elhomályosítsák ezt a fontos tanítást és egészen szem elől tévesszük? Végtére is, ugyan mi haszna a többi tanításnak nélküle?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2017. 4. negyedév

Egyedül hit által: a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: