A TÖRVÉNY CSELEKEDETEI NÉLKÜL

„Azt tartjuk tehát, hogy az ember hit által igazul meg, a törvény cselekedetei nélkül” (Róm 3:28). Azt jelentené ez, hogy nem kell betartanunk a törvényt, ami nem üdvözít? Indokoljuk meg a válaszunkat!

Róm 3:28 versében Pál a törvényt tágabb értelemben, a judaizmus rendszerére gondolva említette. Még ha akármilyen lelkiismeretesen igyekezett is egy izraelita a rendszer szabályai szerint élni, nem igazulhatott meg, ha nem fogadta el Jézust mint Messiást. Róm 3:28 versében az iménti állítás után arra a következtetésre jut Pál, hogy a hit törvényében nincs helye a dicsekedésnek. Aki a saját tettei révén igazul meg, az dicsekedhet. Ám ha az ember a Jézusba vetett hite által igazul meg, világos, hogy az érdem Istené, aki igaznak tekinti a bűnöst. Ellen G. White érdekes választ adott arra a kérdésre, hogy „Mi a hit általi megigazulás?” Ezt írta: „Isten műve, ami az ember dicsőségét a porba helyezi. Azt teszi meg az emberért, amire ő képtelen lenne magáért” (Ellen G. White: Testimonies to Ministers and Gospel Workers. 456. o.).

A törvény cselekedetei nem szerezhetnek engesztelést a múlt bűneire. A megigazulást nem lehet kiérdemelni, csak Krisztus engesztelő áldozatába vetett hittel részesedhetünk benne. Ebben az értelemben tehát a törvény cselekedeteinek semmi köze nincs a megigazuláshoz. A cselekedetek nélküli megigazulás azt jelenti, hogy Isten megigazít, pedig egyáltalán nem érdemeljük meg. Csakhogy sok keresztény félreérti és helytelenül alkalmazza ezt az igét. Azt mondják, hogy az embernek csak hinnie kell, és ezzel csökkentik a cselekedetek és az engedelmesség súlyát, még az erkölcsi törvény betartását is. Így teljes egészében félremagyarázzák Pál szavait. A Római levélben, mint ahogy másutt is az apostol nagy jelentőséget tulajdonít az erkölcsi törvény betartásának, és ezt tette Jézus is, Jakabbal meg Jánossal egyetemben (Mt 19:17; Róm 2:13; Jak 2:10-11; Jel 14:12). Pál szavainak az a lényege, hogy noha a törvény betartása nem a megigazulás eszköze, a hit által megigazult ember továbbra is betartja Isten törvényét, sőt, csak akkor tudja betartani a törvényt, ha megigazult. A bűnöktől meg nem tisztított, meg nem igazult ember semmiképp sem tehet eleget a törvény követelményeinek.

Miért olyan könnyű beleesni abba a gondolati csapdába, hogy mivel a törvény nem üdvözít, nem is kell foglalkoznunk a követelményeivel? Előfordult már, hogy a hit általi megigazulásra hivatkozva próbáltunk meg mentséget találni a bűnre?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2017. 4. negyedév

Egyedül hit által: a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: