TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Tehát a bibliai terminológia bemutatja, hogy a bűn nem az emberre véletlenül szakadó baj, hanem az ember tevékeny hozzáállásának és döntésének az eredménye. Továbbá a bűn nem a jó hiánya, inkább az Isten elvárásától való elmaradás, az ember által szándékosan választott rossz út. Nem olyan gyengeség, amiért nem lehet felelőssé tenni az embert, mert bűnös hozzáállásával vagy tettével szándékosan választja az Isten elleni lázadás útját, törvényének megszegését, nem hajlandó hallgatni Isten Igéjére. A bűn az Isten által megszabott korlátokon akar átlépni. Röviden a bűn Isten elleni lázadás” (The Handbook of Seventh-day Adventist Theology. Hagerstown, Md., 2000, Review and Herald Publishing Association, 239. o.).

„Rettenetes kép tárult elém a világ állapotáról. Mindenütt burjánzik az erkölcstelenség. Ennek a kornak jellegzetes bűne a feslettség. Torz fejét a vétek még sosem emelte fel ilyen bátran. Az emberek mintha eltompultak volna, az erény és az igazi jóság szeretői csaknem elcsüggedtek merészsége, ereje és terjedése láttán. Az elharapódzó romlottság nem korlátozódik csupán a hitetlenekre és a csúfolódókra. Bárcsak ez lenne a helyzet! De nem így van. Krisztus hitét valló sok férfi és nő is vétkes. Még olyanok is, akik állítólag várják Jézus megjelenését, semmivel sem készültek fel jobban rá, mint maga Sátán. Nem igyekeznek megtisztulni minden szennytől. Oly sokáig szolgálták saját vágyaikat, hogy gondolataik természetszerűleg tisztátalanok, képzeletük erkölcstelen” (Ellen G. White: Testimonies for the Church. 2. köt. 346. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Mit válaszolhatunk azoknak, akik a történtek ellenére állítják, hogy az emberiség helyzete javul? Mivel érvelnek, és mit mondhatunk nekik?

2. Nézzük meg újból az előbbi White-idézetet! Mit tegyünk, ha ráismerünk magunkra valahol? Miért nem szabad elcsüggedni és feladni? Miért olyan fontos igényelni Isten ígéreteit – először a bűnbocsánatot, azután a megtisztítást? Ki akarja, hogy végérvényesen kimondjuk a következőt: „Ennek semmi értelme. Én túl rossz vagyok. Biztos, hogy nem üdvözülhetek, ezért fel is adhatom a küzdelmet.” Erre a hangra hallgatok? Vagy inkább Jézusra, aki így szól: „Én sem kárhoztatlak: eredj el és többé ne vétkezzél” (Jn 8:11)!

3. Miért olyan fontos, hogy keresztényként tisztában legyünk az alapvető emberi bűnösség kérdésével? Mi lesz, ha elfeledkezünk e szomorú valóságról?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2017. 4. negyedév

Egyedül hit által: a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: