Pál apostol Rómában

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: Apostolok cselekedetei 28:17-31;

Róma 1:7; 15:14, 20-27; Efezus 1; Filippi 1:12

„Először hálát adok az én Istenemnek a Jézus Krisztus által mindnyájatokért, hogy a ti hiteteknek az egész világon híre van” (Róm 1:8).

A Római levél tanulmányozásához fontos ismerni a könyv történelmi hátterét. Ha meg akarjuk érteni Isten Igéjét, mindig lényeges az összefüggés. Ismernünk, értenünk kell, hogy milyen kérdésekkel foglalkozik a nevezett irat. Pál a keresztények egy bizonyos csoportjának írt, egy adott időben, konkrét okkal. Nagyban segíti a tanulmányunkat, ha amennyire csak lehet, megismerjük ezt az okot.

Akkor tehát menjünk vissza az időben! Képzeletben keressük fel az I. századi Rómát, vegyüljünk el az ottani gyülekezet tagjai között, majd pedig próbáljuk úgy hallgatni Pált és a Szentlélek által ihletett szavait, mint az I. századi gyülekezeti tagok tették.

A Pál által megemlített kérdésekkel kapcsolatban lényeges ugyan a helyszín, ám a mögöttük meghúzódó elvek egyetemesek. Ebben az esetben a kérdés: Hogyan üdvözül az ember? Igen, az apostol az emberek egy bizonyos csoportjához szólt, és a levél írása közben valóban egy konkrét dolog járt a fejében. Ám amint tudjuk, szavai éppen annyira időszerűek voltak évszázadokkal később, már egészen más korban és kontextusban Luther Mártonnak, mint Pálnak voltak, amikor először lejegyezte azokat – és velünk sincs ez másként.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2017. 4. negyedév

Egyedül hit által: a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: