FÉRJEK ÉS FELESÉGEK

Olvassuk el 1Pt 3:1-7 szakaszát! Milyen konkrét kérdésről beszél itt Péter? Mennyire aktuális a házasságról szóló mondanivalója mai társadalmunkban?

Van egy fontos utalás a szövegben, amely segít a figyelmes olvasónak megérteni azt a kérdést, amivel 1Pt 3:1-7 része foglalkozik. A 3. fejezet 1. ver-sében olyan férjekről szól Péter, akik „nem engedelmeskednek az igének” (új prot. ford.). Vagyis azt tárgyalja, hogy mi történjen, ha egy keresztény nő hozzámegy valakihez, aki nem keresztény (még akkor is, ha kevesen vannak a nem hívők).

A keresztény feleség sok nehézséggel találja magát szemben, ha férje nem osztozik a hitében. Mi legyen ilyen esetben? Váljon el? Péter, ahogy másutt Pál is, nem azt javasolja, hogy a keresztény feleség hagyja el a nem hívő férjét (lásd 1Kor 7:12-16), inkább éljen példás életet az a nő, akinek a férje nem hisz.

Az I. századi Római Birodalomban a nők szerepét nagyban az adott társadalom határozta meg. Például egy római nőnek több joga volt a törvény szerint a birtokok ügyében és a károk jóvátétele tekintetében, mint a legtöbb nőnek Péter olvasói közül. Az I. században bizonyos társadalmakban a nőket kizárták a politikai életből, a kormányzásból és a legtöbb vallás vezetéséből. Péter arra buzdítja a keresztény nőket, hogy olyan mércéhez szabják magukat, amely kivívja az elismerést az adott környezetükben. Tisztaságra és tisztességre bátorít (1Pt 3:2). Azt javasolja, hogy a keresztények inkább a belső szépségükkel foglalkozzanak, mint a divatos hajviseletek, ékszerek és drága ruhák külsőségeivel (1Pt 3:3-5). A keresztény nő a magaviseletével teszi vonzóvá a kereszténységet az előtt, akivel a legmeghittebb a kapcsolata – a férje előtt.

A férjek nem tekinthetik Péter szavait engedménynek arra, hogy bármiféleképpen is rosszul bánjanak a feleségükkel! Az apostol rámutat, hogy a férjeknek tekintettel kell lenniük a feleségükre (1Pt 3:7).

Míg az apostol egy konkrét kérdéssel foglalkozik – a keresztény feleségek nem hívőkkel kötött házassága –, az ideális keresztény házasság képe is felvillan: a keresztény házastársak kölcsönösen támogassák egymást, tiszta hűséggel éljék az életüket, miközben a mindennapi tevékenységeikkel Istent tisztelik.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2017. 2. negyedév

"Legeltesd az én juhaimat!” – Péter első és második levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: