TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 2010, Advent Kiadó, „Elhívás a tengernél” c. fejezet, 195-200. o.; „Egy éj a tavon” c. fejezet, 313-318. o.

Péter meghatározó szereplő volt, amikor halászként először bevallotta, hogy bűnös, amikor bátran kijelentette Jézusról, hogy Ő „a Krisztus, az élő Istennek Fia” (Mt 16:16), amikor szörnyű módon megtagadta Urát, sőt még egyházi vezetőként átélt sikerei és hibái idején is. A Szentlélek ihletése alatt képes volt írni, nemcsak elméleti tudásból, hanem tapasztalatból is. Egyaránt ismerte Krisztus üdvözítő és átformáló kegyelmét: „[Péter] a nagy bukása előtt mindig lendületes és erőszakos volt, a pillanat hatása alatt szólt, tanácsot nem kérve. Állandóan kész volt másokat rendreutasítani és gondolatait kifejezni, mielőtt tisztában lett volna önmagával vagy azzal, amit mondani akart. Azonban megtért, és a megtért Péter igencsak más lett, mint a meggondolatlan, lobbanékony Péter. Megőrizte korábbi lelkesedését, de Krisztus kegyelme megzabolázta heves természetét. Ahelyett, hogy indulatos, túlságosan magabiztos és öntelt lett volna, nyugodttá, higgadttá és taníthatóvá vált. Képes volt legeltetni Krisztus nyájának bárányait és juhait is” (Ellen G. White: Testimonies for the Church, 5. köt. 334-335. o.).

Ki ne tudna közülünk valamilyen szinten azonosulni Péterrel? Ki ne állt volna ki időnként bátran a hitéért? És ki ne vallott volna alkalmanként szégyenteljes kudarcot?

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1) Mit árul el Isten kegyelméről az, hogy Péter azután is kimagasló és fontos szerepet játszott nemcsak a korai egyházban, hanem magában a keresztény hitben is, hogy Jézust szégyenteljes módon megtagadta? (Végtére is ő írta az Újszövetség egy részét.) Mit tanulhatunk meg az ő helyreállításából arról, hogy hogyan viszonyuljunk azokhoz, akik az Úr előtt kudarcot vallottak?

2) Beszéljünk még az osztályban arról, hogy mi a veszélye annak, ha az egyház engedményeket tesz! Honnan tudhatjuk, hogy miben kell adnunk és kapnunk, de mi az, amiben semmilyen körülmények között nem köthetünk kompromisszumot? Milyen példákat találunk az egyház történetében olyan engedményekre, amelyek szerencsétlenséghez vezettek? Mit tanulhatunk meg ezekből az esetekből?

3) Péter a nehezebb úton tanult meg néhány leckét. A hibái láttán mi hogyan okulhatunk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2017. 2. negyedév

"Legeltesd az én juhaimat!” – Péter első és második levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: