TÁVOZZ TŐLEM!

Amikor először találkozunk Péterrel, a Galileai-tengeren dolgozott halászként (Mt 4:18; Mk 1:16; Lk 5:1-11). Egész éjjel végezte a munkáját anélkül, hogy halat fogott volna. Majd a társaival együtt engedelmeskedett Jézus parancsának – újból visszamentek a tóra. Különösen megdöbbenhetett Péter a többiekkel együtt, amikor annyi halat fogtak, hogy a csónakjuk süllyedni kezdett. Mi járhatott a fejükben a csoda után?

Olvassuk el Lk 5:1-9 verseit! Mit árulnak el Péterről Jézushoz intézett szavai Lk 5:8 versében? Azaz, mit mutatnak meg a lelki állapotáról?

Pétert lenyűgözte, amit Jézusról tudott. Még a csodatétel előtt, amikor a Mester azt mondta a csoportnak, hogy vessék ki a hálóikat, Péter – bár kételkedett, mert addig semmit sem fogtak – azt mondta: „a te szavadra mégis kivetem a hálókat” (HUNB). Úgy tűnik, hogy már tudott valamit Jézusról, és ez a tudás engedelmességre késztette. A bizonyítékok valóban arra utalnak, hogy már egy ideje Jézussal volt az esemény előtt.

Talán az egyik kulcs Lk 5:3 versében van elrejtve, ami a csodálatos halfogás előtti történésekről szól. „És Ő bemenvén az egyik hajóba, amely a Simoné vala, kéré őt, hogy vigye egy kissé beljebb a földtől: és mikor leült, a hajóból tanítá a sokaságot.” Valószínűleg Jézusnak az itt elmondott szavai gyakoroltak elsőként olyan nagy hatást Péterre.

Viszont a csoda után úgy érezte, Jézusban több is van, valami, ami a saját bűnösségével ellentétben szent. Péter felismerte, hogy bűnös, és ezt kész volt nyilvánosan bevallani. Ez is mutatja, mennyire nyitottan viszonyult az Úrhoz. Nem csoda, hogy Jézus elhívta! Péternek sok hibája lehetett, mindamellett lelki ember volt, kész bármi áron követni az Urat.

Olvassuk el Lk 5:11 versét! Mi itt a vezérelv? Ezek szerint milyen elköteleződést kér Jézus? Mi a tanulság abból, hogy a halászok hajlandóak voltak mindent hátrahagyni, pedig éppen akkor a hálóik szakadásig megteltek?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2017. 2. negyedév

"Legeltesd az én juhaimat!” – Péter első és második levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: