ISTENNEK TETSZŐ IMÁDSÁG

Bár gyakran igen kegyes köntösbe burkolják, sok imádság kétes indítékból fakad. Imádkozhatunk például azért, hogy Isten őrizze meg valakinek az életét, de erre esetleg az indít, hogy nem szeretnénk magunkra maradni. Imádkozhatunk azért, hogy Isten tegye eredményessé az érte végzett munkát, de csak azért, mert fontos szerepet vállaltunk benne. Imádkozhatunk valakinek a megtéréséért, amit talán inkább azért teszünk, mert úgy a saját életünk könnyebb lenne. Imáink gyakran irányulnak arra, amit mi akarunk, és nem arra, amit Isten akar. Az Istennek tetsző imának más az indítéka.

Mennyire fontos imáink szempontjából, hogy Jézusban éljünk és a szavai bennünk maradjanak? Mit mondhatunk erről Mt 15:7 alapján? Mennyiben összpontosít más dolgokra az imádságunk, ha nem maradunk Jézusban?

Isten minden felkínált ajándékánál fontosabb az, hogy keressük először Őt és a vele való közösséget. Ha életünkben Ő az első, akkor igyekszünk azt tenni, amit Ő akar, és vágyainkat is az Ő gondolatai fogják irányítani. Ha Isten van imánk központjában, az Ő látószögéből fogunk imádkozni, egész életünket az Ő szemszögéből fogjuk látni. Ez pedig nemesíti imaéletünket. Isten mélységesen törődik velünk. Vágyik arra, hogy életünk minden területének részese lehessen: aggodalmainknak, félelmeinknek, kívánságainknak, reményeinknek, vágyainknak, sikereinknek, örömeinknek, kudarcainknak is. Ha úgy beszélünk minderről vele, mint jó barátunkkal, képesek leszünk az Ő szemével tekinteni minden területre. Az ima nem Istent változtatja meg, hanem bennünket, mert Isten életet megváltoztató jelenlétébe emel fel. „Az ima azt jelenti, hogy szívünket feltárjuk Istennek, mint egy barátnak. Nem mintha szükséges lenne, hogy elmondjuk Istennek, kik vagyunk, mit akarunk, hanem hogy ily módon Istent a szívünkbe fogadhassuk. Az ima nem Istent hozza le hozzánk, hanem bennünket emel fel őhozzá” (Ellen G. White: Jézushoz vezető út. Budapest, 2013, Advent Kiadó, 69. o.). Milyen erőteljes üzenet ez! Megragadja annak a valóságát, hogy mit eredményez az életünkben az ima. Egyedül az imádság tesz nyitottá, hogy az életünkbe fogadjuk Isten kegyelmét, erejét, jelenlétét. Ki az közülünk, aki ne tapasztalta volna már, mennyire valóságosan von az ima Istenhez?

Gondolkodjunk el az imaéletünkről! Milyen célokért imádkozunk? Milyen indítékok vezérlenek közben? Még folytassuk a sort! Mit árul el mindez a lelki állapotunkról és az Istennel való kapcsolatunkról? Mi mindenen kell változtatnunk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2017. 1. negyedév

A Szentlélek és a lelkiség

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: