A SZENTLÉLEK ÉS A SZENTÍRÁS MEGBÍZHATÓSÁGA

A kinyilatkoztatás természetfeletti cselekedet, aminek a révén Isten közli az igazságot az emberekkel, az ihletés által pedig a Szentlélek őrzi mindannak megbízható voltát, amit az emberi szerzők leírtak, hogy szavaik Isten jóváhagyását viseljék magukon. Isten gyűlöli a hamis tanúskodást (2Móz 20:16), nem képes hazudni (Zsid 6:18). Ő az igazság Istene (Zsolt 31:6; Ézs 65:16) és a Szentírás az igazság Lelkének nevezi a Szentlelket (Jn 14:17).

Olvassuk el Zsolt 119:160 versét! Mit tanít ez az igevers mindarról, amit Isten kinyilatkoztat számunkra?

Mit mond Jézus az Isten Igéjéről Jn 17:17 versében?

Isten Igéje megbízható és teljes elfogadást érdemel. Nem dolgunk, hogy ítéletet üljünk a Szentírás felett, sokkal inkább annak van joga megítélni bennünket. „Mert Isten beszéde élő és ható, és élesebb minden kétélű kardnál, és elhat a szívnek és léleknek, az ízületeknek és a velőknek megoszlásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait” (Zsid 4:12, ÚRK).

A Bibliát olyan személyek írták le, akik eltérő időben, helyen és kultúrák idején éltek (hogyan is lehetett volna másként?), ez azonban nem lehet ürügy arra, hogy felhígítsuk vagy figyelmen kívül hagyjuk a Biblia nekünk szóló üzenetét. Ha valaki kinyitja ezt az ajtót, akkor ezzel aláveti a Bibliát az emberi elgondolásoknak és annak, hogy az ember miként értelmezi és határozza meg, mi az igazság. Az eredmény pedig az, hogy sokan – bár vallják, hogy hisznek a Bibliában – megkérdőjelezik a hat napos teremtést, a világszéles vízözönt, Jézus szűztől való születését, testben történt feltámadását vagy a Megváltó szó szerinti, valóságos második eljövetelét. Ez csak egy néhány példa arra, hogy a tévedő emberek miként ítélkeznek a Szentírás felett és vetik el annak igazságait. Nem olyan út ez, amire bármelyikünknek is rá kellene lépni!

Miért kulcsfontosságú, hogy a saját ítéletünket vessük alá Isten Igéjének, és ne fordítva?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2017. 1. negyedév

A Szentlélek és a lelkiség

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: