HITBŐL, NEM LÁTÁSBÓL

Milyen meghatározó igazságot fejez ki 2Kor 4:18 és 5:7 verse? Hogyan segíthet hozzá ez a gondolat, hogy hűséges követői akarjunk maradni az Úrnak?

2Kor 4:18 közvetlenül kapcsolódik az eszkatológiához, a végidőről szól, amikor majd halhatatlanságba öltözünk. Itt olyan ígéretet olvasunk, aminek a teljesedését még nem láttuk, tehát hittel, nem látásból kell elfogadni, mivel még nem történt meg.

Jób könyve is arra mutat rá, hogy még igen sok minden van, amit a valóságból nem láthatunk. Persze ezt nem is lehet annyira nehéz elfogadni a napjainkban, korunkban élőknek, hiszen a tudomány láthatatlan erők létezését tárta fel körülöttünk.

Egy nagyvárosban a lelkész a gyülekezet előtt állva arra kérte a tagokat, hogy maradjanak csendben. Néhány pillanatig csend is volt, majd előhúzott a zsebéből egy rádiót és bekapcsolta. Sorra váltotta a csatornákat, így a rádióból mindenféle hang hallatszott.

„Hadd kérdezzem meg – szólt a prédikátor –, honnan jöttek a hangok? A rádióban keletkeztek? Nem, itt voltak körülöttünk, a levegőben rádióhullámokként, olyan valóságos hullámokként, mint amilyen most a hangom. Segítség nélkül azonban mi nem tudjuk meghallani ezeket a hangokat, viszont ha nem érzékeljük, nem halljuk, ez akkor sem jelenti, hogy ne léteznének, ugye?”

Még milyen valóságos dolgokat nem látunk (mint például a sugárzás vagy a gravitáció), pedig léteznek körülöttünk? Milyen lelki tanulságokat találunk abban, hogy e láthatatlan erők nem csak léteznek, de hatnak is az életünkre?

Jób könyvében láttuk, hogy a történet szereplői nem értették a történteket. Hittek Istenben, bizonyos dolgokat valóban jól tudtak a személyét, jellemét, teremtő hatalmát illetően. Mégis a valóság puszta, látható tényein kívül – vagyis Jób tragédiáján túl – sejtésük sem volt arról, hogy mi történik a színfalak mögött. Előfordulhat vajon, hogy időnként mi is éppen ilyen tanácstalanul állunk a körülöttünk lévő láthatatlan valósággal szemben? Jób könyve tehát arra tanít, hogy meg kell tanulnunk hit által élni, felismerve gyengeségünket. El kell fogadnunk, hogy valójában csak igen keveset látunk és ismerünk.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 4. negyedév

Jób könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: