ISTEN HATALMAS BÖLCSESSÉGE

Jób könyvének korábbi részében, miközben a szereplők között oda-vissza ment a szócsata, a Témánból való Elifáz Jóbnak szegezi a kérdést: „Mi öröme telik a Mindenhatónak abban, hogy te igaz vagy? Van-e haszna abból, hogy te feddhetetlenül élsz” (Jób 22:3, RÚF)? Ez igencsak ironikus kérdés, főként, mivel tudjuk, hogy éppen mi történt a színfalak mögött, a mennyben. Igen, Istennek gyönyörűségére volt Jób igazsága és valóban nyeresége származott feddhetetlen életéből! Ez viszont nemcsak Jób esetében igaz, hanem ugyanez vonatkozik mindazokra, akik az Úr követőinek vallják magukat.

Hogyan segít Mt 5:16 választ találni arra a kérdésre, amit Elifáz vetett oda Jóbnak?

Jób könyvének fő kérdése az volt, hogy vajon hűséges marad-e Jób. Sátán azt mondta, hogy nem, Isten pedig állította, hogy igen. Jób hűsége tehát határozottan Isten hasznára vált, legalábbis konkrétan ebben az ütközetben, amit Sátánnal vívott.

Persze ez a történet még nagyobb horderejű kérdéseknek csupán egyetlen mikrokozmosza. Az első angyal üzenete arra is felszólít, hogy adjunk dicsőséget Istennek (Jel 14:7), Jézus pedig elmondja Mt 5:16 versében, hogy a jó cselekedeteinkkel dicsőíthetjük Istent. Éppen ezt tette Jób, mint ahogy mi is ugyanezt tehetjük.

Hogyan mutat rá Jób könyve az Ef 3:10 versében kifejezett elvre, bár kisebb mértékben?

Amit ebben a versben és Jób könyvében látunk, azt a tényt fogalmazza meg, hogy Isten munkálkodik a követői életében, átalakítja őket az Ő dicsőségére, a saját képére formálja őket. „Isten képét ismét helyre kell állítani az emberben. Isten tisztelete, Krisztus tisztelete elválaszthatatlanul össze van kötve Isten népe feddhetetlen jelleme fejlődésével” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó, 578. o.). Jób, aki ugyan évezredekkel ezelőtt élt, jó példa arra, hogyan mutatkozhat meg ez az elv az emberekben. Isten népe számára minden korban kiváltság, hogy így élheti az életét.

Mi az az életünkben, ami dicsőséget ad Istennek? Mit tudhatunk meg a válaszunkból önmagunkról, arról, hogyan élünk és min kellene változtatnunk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 4. negyedév

Jób könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: