TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Isten megengedte, hogy a tudományok és művészetek fényözöne áradjon a világra. De amikor magukat tudósnak valló emberek pusztán az ember szemszögéből foglalkoznak ezekkel a témákkal, elkerülhetetlenül téves következtetésekre jutnak. Ártatlanul el lehet gondolkozni olyan dolgokon, amiket Isten Igéje kinyilatkoztatott, ha elméleteink nem mondanak ellent a Szentírásban található tényeknek. De akik Isten Szavától elfordulva a tudomány elveivel akarják magyarázni a teremtés munkáit, azok térkép és iránytű nélkül sodródnak az ismeretlen óceánon. A legnagyobb koponyák, ha kutatásukat nem Isten Igéje vezeti, összezavarodnak, amikor megkísérlik kinyomozni a tudomány és a kinyilatkoztatás közötti összefüggést. A bibliai történelmet megbízhatatlannak tartják, mert a Teremtő és művei felfogóképességüket meghaladják, s a természet törvényeivel képtelenek megmagyarázni őket. Akik kételkednek az ó- és újtestamentumi feljegyzések megbízhatóságában, azok egy lépéssel tovább mennek; kételkednek Isten létezésében; azután elveszítve horgonyukat, a hitetlenség szikláján zátonyra futnak” (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó, 83-84. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Milyen bizonyítékát látjuk annak, hogy valóban meg is történik, főképpen a tudomány területén, amire figyelmeztet az iménti idézet? Mit tanít a tudomány, legalábbis a jelen gyakorlat szerint, ami éles ellentétben áll Isten Igéjének kijelentéseivel?

2. Alfred North Whitehead, a múlt században élt nagyhatású matematikus a következőt mondta: „Ötvenhét éve volt, hogy fiatalon a Cambridge-i Egyetemre jártam. Ragyogó elmék tanítottak természettudományra és matematikára, én pedig jól tanultam. A századforduló óta megéltem, hogy mindkét területen az alapvető állításokat félretették… És mégis, mindennek ellenére az új tudományos hipotézisek felfedezői kijelentik: »Most végre bizonyosságunk van«” (A. N. Whitehead: Dialogues of Alfred North Whitehead.). Ezek szerint tehát mennyire kell óvatosnak lennünk még a világ „nagy embereinek” a tanításaival kapcsolatban is, főként, ha szöges ellentétben áll Isten Igéjével, amit tanítanak?

3. Nevezzünk meg a teremtés csodái közül olyasmit, amit a modern tudomány tár elénk, és amit a Jób korában élők (vagy akár csak kétszáz éve) el sem gondolhattak volna! Hogyan világítanak rá ezek is Urunk bámulatos teremtői hatalmára?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 4. negyedév

Jób könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: