ÁRTATLAN VÉR?

Gyakran hallani, hogy valaki „ártatlanul” szenved. A Bibliában is szerepel az „ártatlan vér” kifejezés (Ézs 59:7; Jer 22:17; Jóel 3:19), általában támadásra vagy gyilkosságra utal, olyan emberek esetében, akik nem érdemelték meg, ami velük történt. Ha az „ártatlan vér” kifejezést ebben az értelemben vesszük, tudjuk, hogy világunk tele van ilyen példákkal.

Csakhogy a Biblia szól az ember bűnösségének és az emberi romlásnak a valóságáról is, ami az „ártatlan” szó jelentésével kapcsolatban egy jogos kérdéshez vezet. Ha mindenki bűnös, megszegte Isten törvényét, akkor valójában ki nevezhető ártatlannak? Valaki úgy fogalmazott erről, hogy „az ember bűnösségét a születési anyakönyvi kivonata bizonyítja.”

Teológusok és a Biblia kutatói évszázadokon át vitatták, hogy pontosan milyen az ember kapcsolata a bűnnel, viszont a Biblia világossá teszi: a bűn az egész emberiségre hatott. Az ember bűnösségének a gondolata nem csak az Újszövetségben található meg. Ellenkezőleg! Amit az Újszövetség feltár a témával kapcsolatban, az annak a kibővítése, kiterjesztése, amit már az Ószövetség kijelentett.

Milyen tanítás rejlik a következő igékben a bűn valóságával kapcsolatban? 1Kir 8:46; Zsolt 51:7; Péld 20:9; Ézs 53:6; Róm 3:10-20

A Szentírás világos bizonyságtétele mellett mindenki, aki személyesen megismerte az Urat vagy akár csak egy felvillanás erejéig látta Isten jóságát és szentségét, tud az ember bűnösségének valóságáról. Ilyen értelemben tehát ugyan ki az közülünk, aki valóban „ártatlan” volna? (Most még nem említjük az újszülöttek és kisgyermekek egész kérdéskörét.)

Másik oldalról viszont valójában nem is ez a lényeg. Jób is bűnös volt, ebben az értelemben nem mondható ártatlannak, mint ahogy a gyermekei sem voltak ártatlanok. Mégis ugyan mit tett vagy mit tettek, ami miatt megérdemelték volna a rájuk szakadó sorsot? Vajon az ember számára nem ez a legvégső kérdés a szenvedést illetően? Szemben a barátok védőbástyáival, amelyek csupán sárvárak voltak (Jób 13:12; ÚRK), Jób tudta, hogy ő nem azt érdemli, ami történt vele.

Ha megismerjük Istent, a szentségét, fájdalommal tölt el bűnösségünk tudata. Ezek szerint miért van olyan nagy szükségünk a keresztre?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 4. negyedév

Jób könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: