MICSODA AZ EMBER?

Megint csak bele kell képzelnünk magunkat Jób helyzetébe. Miért teszi ezt velem Isten, vagy miért engedi, hogy mindez megtörténjen? Jób nem látja a teljes képet. Hogyan is láthatná? Csak arról tud, ami körülötte és vele történt, és az egészből nem ért semmit.

Ki az, aki ne lett volna már hasonló helyzetben?

Mit fejez ki a pátriárka Jób 7:17-21 verseiben? Milyen kérdéseket vet fel? Miért annyira érthetőek a kérdései, ha figyelembe vesszük a helyzetét?

Némely teológus azt képviseli, hogy Jób gúnyosan utal Zsolt 8:5-7 szakaszára, ami így szól: „Micsoda az ember – mondom – hogy megemlékezel róla? és az embernek fia, hogy gondod van reá? Hiszen kevéssel tetted őt kisebbé az Istennél, és dicsőséggel és tisztességgel megkoronáztad őt! Úrrá tetted őt kezeid munkáin, mindent lábai alá vetettél” (lásd még Zsolt 144:3-4). Viszont itt az a probléma, hogy Jób könyvét évszázadokkal a Zsoltárok könyve előtt írták. Ebben az esetben talán írásával a zsoltáros felelt Jób panaszaira.

Bárhogy legyen is, az egyik legfontosabb kérdés, amit feltehetünk, hogy „Mah enos?” (Micsoda az ember?). Kik vagyunk? Miért vagyunk itt? Mi az életünk értelme és célja? Jób azt hiszi, hogy Isten „céltáblául” állította, ezért tépelődik: vajon miért bánik vele Isten így. Isten hatalmas, a teremtett világ olyan széles, miért foglalkozik vele egyáltalán? Vajon miért tekint le Isten bármelyikünkre is?

Hogyan segít megérteni Istennek az emberekkel való kapcsolatát Jn 3:16 és 1Jn 3:1 verse?

„Miközben János szemléli az Atya szeretetét pusztulásba tartó fajunk iránt, annak magasságát, mélységét és szélességét, csodálat és tisztelet tölti be. Nem talál megfelelő szavakat e szeretet kifejezésére, de arra szólítja a világot, hogy figyeljenek fel rá: »Lássátok, milyen nagy szeretetet adott nekünk az Atya: Isten gyermekeinek neveznek« (1Jn 3:1, ÚRK). Micsoda értéket ad ez az embernek! Vétkük miatt az ember fiai Sátán alattvalói lettek, viszont Krisztus végtelen áldozata és a belé vetett hit által Ádám utódai Isten gyermekeivé válnak. Amikor Krisztus emberi természetet vett fel, felemelte az emberiséget” (Ellen G. White: Testimonies for the Church. 4. köt. 563. o.).


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2016. 4. negyedév

Jób könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: